https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1600
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Életmód
2019.12.14

Őszi-téli vitaminpótlás

Sokkal kevesebb friss, lédús gyümölcs és zöldség kerül az asztalra ősszel és télen, ezért fokozottan oda kell figyelni a tápanyagbevitel során arra, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot juttassunk a szervezetünkbe. Liviu Cremene orvosi asszisztenst kérdeztük erről.

A hideg időszakban különösen fontos a betegségek megelőzése érdekében a vitaminpótlás. Tudnunk kell, hogy más-más vitaminszükségletük lehet a nőknek és a férfiaknak, a fiataloknak és az időseknek, a felnőtteknek és a gyerekeknek. A témáról Liviu Cremene orvosi asszisztenstől érdeklődtünk. Ő 1978-ban végzett a marosvásárhelyi egészségügyi technikumban, 1982-től dolgozik a nagyszalontai kórházban, közel 30 éve a sürgősségi osztályon, és 2004 óta egy gyógynövényboltot is vezet.

– Miért döntött úgy, hogy az asszisztensi munkája mellett gyógynövényekkel is foglalkozik?

– Hiszem, hogy a gyógynövények fontosak az életünkben, főleg, ha megelőzésről van szó, mivel könnyebb a bajt megelőzni, mint orvosolni, gyógyítani, ebben pedig kiemelten nagy segítségünkre lehetnek a gyógynövények.

– Milyen vitaminokra van szükségünk elsősorban ősszel és télen?

– Az őszi és téli átmenet kihívásainak sikeres kezeléséhez, a test immunitásának erősítéséhez elsősorban az A-, B-, C-, D-, E-vitaminok szükségesek. Ebben az időszakban az anyagcsere intenzívebb, a szervezet több vitamint és ásványi anyagot használ fel, éppen az alacsony hőmérséklethez való alkalmazkodás érdekében. Mivel a napi étrendünk általában nem elegendő a vitaminok és ásványi anyagok pótlására, szükséges az étrend-kiegészítők használata a légzőszervi megbetegedések, az influenza, a vitaminhiány vagy a depresszió megelőzésére. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek elsősorban katalizátorként szolgálnak a test bizonyos reakcióihoz. Ha ezek nincsenek, vitaminhiány léphet fel, ami növeli a betegségekre való hajlamot.

– Hogyan kell helyesen szedni a vitaminokat?

– A vitaminok két nagy kategóriáját ismerjük: a zsírban és a vízben oldódókat. A zsírban oldódók, mint az A-, D-, E-, K-vitamin, a zsírszövetekben és a májban tárolódnak, felszívódásuk zsíros közegben optimális, például reggel, reggelizés közben, az orvos vagy szakember által előírt dózisban. Vízben oldódnak a B-k és a C-vitamin. A szervezet azonnal felhasználja őket, amint a bélben felszívódnak, a felesleg pedig eltávozik a vizelettel anélkül, hogy felhalmozódna. Ősszel a test felkészül a téli hónapokra, és tárolja az alapvető tápanyagokat, vitaminokat és ásványi sókat.

– Hogyan alkalmazzuk a multivitaminokat?

– A vitaminok iránti igény eltérő, ez függ az életkortól, testi és mentális túlterheltségtől, valamint a különböző élethelyzetektől, mint terhesség, lábadozás, műtét, dohányzás, mérgező környezet, valamint a krónikus állapotoktól, mint amilyen a cukorbetegség, májelégtelenség stb. Fontos tudni azt is, hogy az öregedéssel és a kiegyensúlyozatlan étrenddel csökken a vitaminok felszívódásának képessége.

– Mit mivel érdemes szedni, és mit ne szedjünk semmiképp egyidejűleg?

– Általában evés közben vagy utána kell bevennünk a vitaminokat, de van néhány kivétel, például a vasat evés előtt szokták javasolni, együtt a C-vitaminnal, a jó felszívódás érdekében. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok befolyásolhatják a gyógynövények hatását, fokozhatják vagy csökkenthetik azt, éppen ezért fontos, hogy betartsuk az orvos vagy szakember által előírt dózist.