https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1596
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2019.12.14

Nagyváradi újságíró a MÚRE élén

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) októberi, szakmai tanácskozással egybekötött tisztújító közgyűlésén lapunk igazgatóját, Szűcs Lászlót választotta elnökének.

Mint már annyiszor, ezúttal is a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ volt a helyszíne az újságíró-találkozónak. A háromnapos eseménysor nyitányaként október 4-én, pénteken a második mandátumának végéhez ért Rácz Éva elnök és a két alelnök, Gáspár Sándor és Szűcs László, valamint az igazgatótanácsi tagok beszámolójára került sor, ezeket a közgyűlés elfogadta. Ezután javaslatok hangzottak el az új vezetőségi tagok személyére, megválasztásuk titkos szavazással történt.

A következő három évben Szűcs László elnökletével tevékenykedik az egyesület, munkájában elsősorban a két alelnök, Simonffy Katalin televíziós újságíró és Újvári Ildikó, a Kolozsváron megjelenő Szabadság napilap főszerkesztője fogja segíteni. Az Igazgatótanács összetétele csak részben változik az előző ciklushoz képest: a szórványért továbbra is Forró László, a román közrádió alkalmazottja felel, a Székelyföld médiafelelőse pedig Szucher Ervin, a Krónika munkatársa maradt. Vicsi Judith, a Szilágyság hetilap volt főszerkesztője a Partium és Kolozs megye felelőse lett. Az oktatási ügyeknek mostantól Rácz Éva a testületi megbízottja. Becsületbírósági elnökként Sarány Istvánnak, a Hargita Népe főszerkesztőjének szavaztak bizalmat, Maksay Magdolna, a Kolozsvári Rádió szerkesztője alelnökké, Bögözi Attila pedig a testület titkárává avanzsált. Az etikai bizottság tagjainak Balázs Bencét, D. Mészáros Eleket, Kacsó Sándort, Kövér Tamást, Tomcsányi Máriát és Urbán Izabellát választották; póttag Bajna György.

Az elnöki tisztségből leköszönő Rácz Éva nem kis nosztalgiával idézte fel a vezetése alatt történt eseményeket, mindvégig megőrizve mondandójának beszámoló jellegét. A többi között szólt az egyesület honlapjáról, illetve az évenként megjelenő, egy-egy térséget bemutató riportkötetekről. Szűcs László elnöki célkitűzéseit három szóba sűrítve ekként fogalmazta meg: bizalom, csapatmunka, szolidaritás. Mindemellett szólt az újságírás szeretetéről, az általa harminc éve űzött „ipar” stációit elevenítve fel, a csalódásokról és az újrakezdés bátorságáról. A szakma alulfizetettségéről kifejtette, hogy az újságírás rég elveszítette az 1990 után megszerzett-visszaszerzett társadalmi elismertségét. Ezzel arányosan a kollégák által produkált írások színvonala is romlott, ami annak is betudható, hogy kiesnek munkafolyamatok, nincs mindenhol korrektor, szerkesztő, sok a pályaelhagyó. Az újságíró és a politikum viszonyának kapcsán kihangsúlyozta előbbinek a kiszolgáltatottságát. Ezen a területen változtatásokra van szükség, ami egyrészt szakmai szolidaritással elősegíthető. Az egyesület vonzóbbá tétele is feladata az új vezetésnek további kapcsolatok kiépítése, valamint a már meglévők tartalommal való feltöltése révén. A szakmai képzések tárházának kibővítése is jövőbeni feladat, ahogyan a kisebb szakmai rendezvények támogatása is. Az egyesületben erősíteni kell az Igazgatótanács és a Becsületbíróság közötti munkakapcsolatot, gyorsabb reagálásra van szükség a médiaetikai ügyek kezelésében – fogalmazott Szűcs.

A találkozó második napján Magyari Sára, a Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének docense Sajtónk és nyelve címmel tartott tartalmas vitaindító előadást, majd kerekasztal-beszélgetés zajlott a témában. Ezt követően könyvbemutatóra került sor, amelynek során egyebek mellett a MÚRE legújabb riportkötetét, a Nem tömb, nem szórvány: Szilágy címűt vehették kezükbe a jelenlévők.

A szombat délután szekeres kirándulással folytatódott. Akinek kedve szottyant a kocsikázáshoz, kilátogatott a Güdüc tanyára, ott gyógynövényekkel lehetett ismerkedni, gyógyteákat szürcsölgetve házi lekvárt ízlelgetni.

A találkozó során kiosztották az idei nívódíjakat. A MÚRE Életműdíjjal jutalmazta Ágopcsa Mariannát (Szatmárnémeti), az írott sajtó Nívódíját Gáspár-Barra Réka (Déva) vehette át, míg az audiovizuális sajtó kategória díjasa a Román Televízió magyar adása (Bukarest) lett. A magyar–román megbékélés elősegítéséért járó Pro Amicitia díjra ezúttal Ștefan Bothot (Temesvár) érdemesítették. Kupás János (Szováta) médiamenedzseri különdíjat vehetett át. Az ünnepi est folyamán kiosztották a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ díjait is. Az első alkalommal odaítélt Pro Cultura et Arte díjat Szekeres Attila István vehette át, a Pro Cultura et Arte különdíjjal Léphaft Pált jutalmazták. Szűcs László bejelentette, hogy új kategóriával bővül az elismerések sora. A közelmúltban elhunyt Benkő J. Zoltán emlékére a MÚRE díjat alapít az újságírás társszakmáiban dolgozók – például tördelők, operatőrök, hangtechnikusok, korrektorok stb. – munkájának elismerésére.

Mielőtt a személyes gratulációkra és a koccintásnyi jókívánságokra sor került volna, az esemény zárásaként a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének újonnan megválasztott elnöke, Szűcs László és a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének elnöke, Bedő Zoltán együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá.