https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1595
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Margitta
Rovat: Kultúra
2019.12.14

Kulturális szüret Margittán

Értékes kulturális élményt nyújtott gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a művelődési ház és az önkormányzat által szervezett margittai Kulturális hét. A színházi előadásokat könyvbemutató és fotókiállítás színesítette. A Margittai ősz első napja a román–magyar határ menti térséget támogató, határon átívelő pályázatnak (RO–HU 283) köszönhetően valósult meg. A pályázat címe: Fenntartható, határokon átnyúló együttműködés Margitta és Berettyóújfalu polgárai között. Mindkét város két-két művelődési esemény finanszírozását nyerte el, Margitta beszerezhetett hozzá még egy szabadtéri, tetőszerkezettel ellátott mobilszínpadot, Berettyóújfalu pedig a már meglévő mobilszínpadjának tetőszerkezetét vásárolhatta meg. A Hajdú-Bihar megyei városban már megtartották a két rendezvényt, azokon részt is vettek a margittai fellépők, és jelen volt a Berettyó-parti város küldöttsége. Margittán az első eseményt a Margittai őszre időzítették, a másodikat pedig jövőre szervezik meg. A mostani időpont aktualitását az adta, hogy megérkezett Lengyelországból a színpad, s a városközpontban szerelték fel. A helyi és környékbeli kulturális szervezetek közreműködésével fel is avatták.

A 2015-ben alakult és a környék egyetlen szenior néptáncos csoportja, a monospetri Bábota nyitotta meg a fellépők sorát. Tagjainak átlagéletkora 39 év. Több tájegység néptáncait sajátították el, és sikeresen adják elő itthon és határon túl egyaránt. Koreográfusuk Sütő Szabolcs és Judit. A Margittán 15 éve alakult Gyöngyvetők Néptánccsoport legfiatalabb tagjai táncos gyermekjátékokat és dunántúli táncot adtak elő. Felkészítő pedagógusaik: Deák Andrea és Juhos Márta tanítónők; 2011-ben Magyar Kultúráért díjjal tüntették ki őket. Táncaik koreográfiáját a szegedi Tőtős Hortenzia és nagyváradi Forgács Zsombor, a Nagyvárad Táncegyüttes hivatásos táncosa készítették. Az 1994 óta működő Horváth János Társaság (HJT) Vegyes Kórusa két blokkban népdalokat és nótacsokrot adott elő. A népdalok esetében a felkészítő Szabó Péter volt, a nótákat Horváth Sándor válogatta. A kórus két alkalommal is megkapta a Magyar Kultúráért díjat. Mind a táncosok, mind az énekesek nagy sikert arattak, fellépésüket a közönség vastapssal jutalmazta.

A művelődési ház román népzenei és könnyűzenei számokat egyaránt tartalmazó kulturális blokkot állított össze Demeter Veronica igazgatónő irányításával. Őket a berettyóújfalui Bihari Citerazenekar követte a színpadon, mely 2018-ban alakult meg, több hajdú-bihari település citerásainak összefogásával. Jelenleg ez a térség legnagyobb létszámú citerazenekara, legfiatalabb tagja 15, a legidősebb 81 éves. Művészeti vezetője Tóth Gyula citerakészítő, népművész, tanár; célja a bihari élő népművészet népszerűsítése, tovább éltetése. Műsorait a bihari térség dalkincsére építi. Ismert és elismert együttes, otthon és a Partiumban is felléptek számos alkalommal. Margittán katonadalokat és szerelmes csokrot adtak elő, kitörő sikerrel. Az ismertebb dalokat a közönség velük együtt énekelte.

A hivatalos megnyitó ezután következett. Pocsaly Zoltán polgármester köszöntötte a fellépőket és a közönséget, Botos Sándor projektmenedzser pedig nagy vonalakban ismertette a pályázatot és annak gyakorlati hasznát. Berettyóújfaluból Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója és Lisztes Éva, a Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetője volt jelen.

A megnyitó után a margittai Dancing Universe moderntánc-csoport és az érmihályfalvai Fusion táncegyüttes mutatta be az erre az alkalomra készített összeállítását. Vezetőjük Takács Vanda, illetve Somogyi Orsolya. Estére a meghívott könnyűzenei előadók vették birtokba a színpadot. Fellépett Daróczi Carmen, majd a sepsiszentgyörgyi magyar együttes, a három arany- és két platinalemezzel büszkélkedő Insect.

Tartalmas, valós kulturális élményt adó szombati nap volt, sok száz résztvevővel. A Margittai ősz második napját az önkormányzat és a művelődési ház közösen szervezte. Bográcsos- és ökölvívóversenyre várták délelőtt az érdeklődőket, a városháza tanácstermében pedig az aranylakodalmasokat és a 90 éven felülieket köszöntötték. Délután ugyanott rendezte meg a HJT a majd egy évtizedes múltra visszatekintő ballada- és versmondó estjét. Este a színpadon a Desperado együttes koncertezett.

A vasárnapi programok is sok résztvevőt vonzottak, az időjárás is kegyes volt a rendezvényekhez. A városi parkban városnapi hangulatot idéztek az ott felállított lacikonyhák és a vidámpark.