https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1587
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet, Gazdaság
2019.12.12

Zenélő szökőkút, sétálóutcák, innovatív kulturális tér

Rendkívüli ülésen tárgyalta és a polgármester pártjához tartozó tanácsosok támogatásával el is fogadta a városi tanács több új nagyváradi beruházás műszaki-gazdasági tervét.

Autómentessé tennének Nagyváradon további belvárosi utcákat. Az átalakítás tervei a megyeszékhely tanácsának szerdai rendkívüli ülésén szerepeltek napirenden. Az RMDSZ frakcióját vezető Kirei Melinda meg is kérdezte, miért e sietség, amivel több millió lejt kötnének le, holott a jövő évi költségvetést még nem ismerik. Azt is tudakolta, az érintett utcák (a Pavel és a Színház, ma Teatrului) lakóival konzultált-e az elöljáróság, illetve kíváncsi lett volna a másik variánsra, ugyanis csak az előterjesztő műszaki igazgatóság által támogatott verziók szerepeltek a tanácsosok elé kerülő határozattervezetben.

Válaszában Ilie Bolojan polgármester messziről indult: a Hilton szállótól a Kálvin utcáig vezető gyalogos övezet kialakításához szükséges és már elkészült munkákat vázolta fel. Elképzelése szerint épül még egy gyalogos híd a Hilton mellett, ami a vár felé vezet, aztán a vár előtti térséget is autómentessé teszik, majd a mostani December 1 park (a régi Nagyvásár tér) átrendezésével, a Zöldfa utca torkolatánál egy új terecske kialakításával folyamatossá teszik a gyalogos övezetet a főtérig, majd a Pavel utca végéig. A környéken lakók majd a XVIII. században épült, műemlék Rhédey-ház udvarán parkolhatnak a Kálvin utcán, az udvar ugyanis a városé, ajánlott megoldást a polgármester. A Színház utca térkövezése a Bémer tér felújításához kapcsolódik. Bolojan azt is kifejtette, hogy ezeket a projekteket már a következő európai uniós költségvetésből érkező esetleges források lehívására készítik elő, így a 20 millió lejt megközelítő értékű beruházások utólagos megtérülésére számít. Addig azonban a városkasszát terhelik.

A polgármester külön kitért a zenélő szökőkút tervére. Kétségtelen, hogy a Nagyvásár téri park betonkockás burkolata tönkrement, a szökőkút is sok telet megért már, de egyetlen logikus érvet sem mondott arra, hogy miért kellene közel 6 millió lejt a hang- és fényjáték előállítására képes szökőkút létrehozására költeni a mostani felújítása helyett. A terv szerint – ezt is a tanács elé tárták – a Zöldfa utca torkolatában még lelátó-félét is építenek majd a csobogó produkció nézőinek. Ilie Bolojan hozzátette: a parkbeli játszóteret is korszerűsíteni fogják, balesetmegelőző szerkezetekkel és kerítéssel fogják felszerelni, az Ullman-palota felőli oldalon pedig kerékpáros akadálypályát szeretnének létesíteni, és mindenhez EU-s finanszírozásra számítanak. Ez utóbbi elképzelések még nem öltöttek határozattervezet formáját, de a szerdán napirenden szereplőket a jelenlévő 16 liberális tanácstag jóváhagyta, a 8 ellenzéki tanácsos pedig vagy ellene szavazott, vagy tartózkodott.

Ellenszavazat nélkül fogadták el viszont a Sas-palotában lévő egykori mozitermek felújítására-restaurálására vonatkozó tervet. Mivel erre is EU-s forrást akar szerezni a város, és a pályázat benyújtásának határideje december 12., a rendkívüli tanácsülés összehívását valójában ez (és még három, folyamatban lévő projekt dokumentációját kiegészítő határozat) indokolta. Mircea Mălan alpolgármester elmondása szerint eddig azért nem pályázhatott az önkormányzat ezzel a beruházással, mivel a Fekete Sas-palota egy része magántulajdonban van, s az épületgépészeti átalakításokat a műemléki besorolás akadályozza. Most a Regionális Fejlesztési Alaphoz tudtak pályázni partnerintézményekkel közösen egy úgynevezett innovatív kulturális laboratórium létrehozására. A Nagyváradi Egyetemmel, a megyei könyvtárral, a város turisztikai menedzsment cégével, a Nagyváradi Közösségi Egyesülettel és a Romániai Elektronikai és Software-ipari Egyesület erdélyi fiókszervezetével együttműködve olyan művelődési teret fognak létrehozni, amely a város kulturális örökségét előtérbe helyezi. A projekt szerint a város „tagdíja” több mint 4,6 millió euró, ennek 80 százalékát megkapja az EU-s forrásból, a többit a városkasszából állja. Az alpolgármester tudatta, hogy ebből a pénzből rendbe hozzák a termeket, többek között alkotóműhelyek és egy virtuális könyvtár kap helyet ott.

Ugyancsak egyhangú szavazással jóváhagyta a városi tanács a 2020/20-es tanévre a tanintézetek hálózatát, és hogy a 15-ös autóbusz útvonala módosuljon a Baross (ma Dacia) hídon végzett átépítés idejére. Az idei költségvetést is módosították az ellenzékiek tartózkodása mellett: egyebek mellett a pénzügyi igazgatóságot felhatalmazták, hogy a tartalékalapból 12,5 millió lej értékben előre törlesszen banki hiteleket. A polgármester szerint így nem kockáztatják, hogy az év végén maradó esetleges többletet elvegye az állam.