https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1581
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Belényes, Nagyszalonta, Nagyvárad
Rovat: Közélet
2019.12.09

Vigyázzunk a lakásunkra is

Rendhagyó kampányt indított a betöréses lopások ellen az Országos Rendőr-főkapitányság: a virtuális valóságot hívják segítségül tájékoztató kampányukban.

Bukarest és Arad után Nagyváradon folytatódott a rendőrség betörésmegelőző tájékoztató kampánya, ennek sajtótájékoztatóján mi is kipróbálhattuk azt a virtuális valóságot láttató (VR) szemüveget, mellyel mintegy láthatatlan tanúi leszünk egy lakás kirablásának. A kampány 2019 decemberétől 2020 februárjáig tart, Nagyvárad mellett Nagyszalontára és Belényesbe is ellátogatnak, mondta Ioana Indrieş, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

A kampány partnere az aradi Feroneria Prod társaság. ennek marketingmenedzsere, Georgiana Vulciu-Vălan elmondta, hogy cégük ajtók, ablakok és bútorok gyártásával is foglalkozik, ezért tartották fontosnak a részvételt a kampányban. A kisfilmet egy bukaresti ügynökség készítette el, ennek egyszerűbb változata hagyományos formában is elkészült, ezt a televízióknak szánják. Alexandru Radu Şandru megbízott főkapitány-helyettes szintén a kampány fontosságáról szólt.

A VR-szemüvegekkel ma váradi bevásárlóközpontba mentek, emellett kártyanaptárakat és más népszerűsítő anyagokat is kiosztanak a kampány során. Ezeken például arra is figyelmeztetnek, hogy a közösségi oldalakon ne tegyük közzé, hogy elutaztunk, mert ez az információ bűnözőkhöz is eljuthat; gondosan zárjuk a lakásajtót, még ha otthon is vagyunk is, vagy vásároljunk biztonsági ajtót és akár riasztóberendezést is.

Bihar megyében egyébként ez év novemberéig az elmúlt év hasonló időszakához képest 15,8 százalékkal csökkent a betöréses lopások száma.