https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1560
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Gazdaság, Közélet
2019.11.29

Adókról és költségvetés-módosításról is szavaztak

A nagyváradi önkormányzati képviselő-testület csütörtökön megtartott, novemberi rendes ülését a 2018/19-es tanévben megrendezett tantárgyversenyeken kiváló eredményt elért diákok és tanáriak díjazásával kezdték, majd elsőként a jövő évi adókról is illetékekről döntöttek.

A nemzeti liberális tanácstagok igen, az RMDSZ-es és szociáldemokrata tanácstagok nem szavazatával némi vita után,  fogadta el Nagyvárad helyi tanácsa a 2020-re érvényes – megemelt – helyi adókról és illetékekről szóló határozatot. A részletekről januári lapszámunkban olvashatnak.

Vita előzte meg a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesülete (APTOR) költségvetésének módosítását is, ezt végül 21 igen szavazattal, öt tartózkodás mellett hagyták jóvá. Az egyesület további 570 ezer lejt kapott, idei költségvetése így közel 8,5 millió lej lett, az újabb összeget a Radio Zunak a karácsonyi vásár idején megtartandó programjára szánják.

Módosították Nagyvárad költségvetését is, ezt 18 igen és 8 nem szavazattal fogadták el. Többek között 10,7 millió lejjel növelték az önkormányzat tartalékalapját, és 225,9 ezer lejt támogatást könyvelhetett el a Városi Sportklub is. Társult tagja lett a nagyváradi önkormányzat és az APTOR a Nagyváradi Atlétikai Klub Egyesületnek (CAO 1910), előbbi idén 50 ezer, jövőre 134 ezer lejjel támogatja a klubot, a cél, hogy a mostani negyedosztályú focicsapatból másodosztályú legyen. Az ülésen azt is kifogásolták, hogy miért a turizmussal foglalkozó APTOR lett még társult tag a Városi Sportklub helyett az egyesületben, ha már két szavazatra van szükségük, hogy a közpénz költését ellenőrizzék. Erre Eduard Florea gazdasági igazgató azt válaszolta, hogy más módon tud elszámolni a két egyesület.

Több utca felújítását is jóváhagyták az önkormányzati ülésen: a Damjanich János (ma Simion Bărniţiu) Vitéz (ma Decebal) sugárút és Gaál Mózes (ma Oneştilor) utcák közötti szakaszát, az Arany János, a Kapucinus (ma Traian Moşoiu), a Szabadság (ma Samuil Micu Klein), a Kálvin János, a Lorántffy Zsuzsanna (ma Ion Luca Caragiale), a Bocskay István (ma Spiru Haret) utcáét és a Deák Ferenc (ma Emanil Gojdu) sétányét. A tanácstagok 18 igen szavazattal és 8 tartózkodással jóváhagyták azt is, hogy a hulladékgazdálkodásra a RER-rel rövidesen lejáró szerződést legtöbb két évvel, 2022. január 23-áig meghosszabbítsa a város.