https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=156
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2018.04.12

Színházi előadások a Festum Varadinumon

Április 29-én kezdődik és május 13-áig tart a XXVII. Festum Varadinum ünnepségsorozat. A programjban nyolc nagyszínpadi előadást láthat a nagyérdemű. A XXVII. Festum Varadinum színházi programját a nagyváradi Szigligeti Színház szervezi

A XXVII. Festum Varadinum nyitóelőadásaként a székesfehérvári Vörösmarty Színház mutatja be Apák és fiúk című produkcióját. A Bagó Bertalan Jászai-díjas rendező által színre vitt előadás egy generációs látkép, családi panoráma, a fiatalok és idősek közötti konfliktusról szól, az elkerülhetetlen változásról és az értékek megőrzéséről. Az előadást április 29-én, vasárnap 17 órától tűzik műsorra a szervezők.

Az előadások sorozata a Debreceni Független Színház A mindenségen át című zenés játékával folytatódik, amely a Beatles zenekar legendás dalaival hív mindenkit időutazásra. Az előadás a hatvanas évek Magyarországát idézi meg egy szeghalmi fiú történetén keresztül, aki „elhatározza, hogy ha nagy lesz, ő is Bitlisz lesz. Vagy Cseh Tamás. Gitárpengetőt ragad és zenekart alapít, amit el is keresztel Hangfogó Bandre. Két akkord között sikeres kísérleteket végez, hogyan lehet megkülönböztetni bibét és porzót hosszú kanyargó utunk során. Osztja Lennon véleményét, miszerint az élet az, ami terveink helyett bekövetkezik”. A huszonöt dalt felvonultató, élőzenés előadásra május 4-én, pénteken 20 órától kerül sor a nagyváradi vár színpadán.

Örkény István örök klasszikusával, a Tótékkal érkezik Nagyváradra az egri Gárdonyi Géza Színház társulata. A dráma cselekménye jólismert. A történet a második világháborúban játszódik, de nem a fronton, hanem a hátországban. A front világa is megjelenik a műben, de csak a hírekből ismerjük meg. Egy idilli napon Tótékhoz megérkezik a fiuk felettese, hogy kipihenje a háború szörnyűségeit. A család próbál az őrnagy kedvében járni, de nemvárt érzelmeket kelt bennük... Az abszurd komédiát május 6-án, vasárnap19 órától mutatják be a Szigligeti Színház nagyszínpadán.

Az Acis és Galatea című Händel-operával érkezik Nagyváradra a debreceni Csokonai Színház. A Kodály Filharmonikusokkal közreműködésben készült kisopera Galatea, a nimfa és Acis, a pásztorfiú szerelmének történetét idézi fel. A pár azonban nem sokáig élvezheti a boldogságot, ugyanis a féltékeny óriás, Polyphemus dühében meggyilkolja Acist. A halhatatlan nimfa Acis testét gyönyörű szökőkúttá változtatja. A nagyszabású dalművet május 7-én, hétfőn 19 órától láthatja a közönség.

Május 10-én, csütörtökön 19 órától Tóth Máthé Miklós A nagyrahivatott című történelmi drámáját láthatja a közönség. A Szigligeti Színház nagyszínpadán bemutatott előadás középpontjában Bakócz Tamás és Dózsa György alakja áll. Tudunk-e torzsalkodás nélkül, vállvetve összefogni nagy célokért? Tudjuk-e önös érdekeinket alárendelni a közösség javának? Vajon mindig meggyőződésünk szerint cselekszünk-e, vagy a nagyravágyás, az előmenetel lehetősége elhallgattatja bennünk a lelkiismeret szavát? – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget az előadás.

A XXVII. Festum Varadinum hivatalos programját a Szigligeti Társulat A kaukázusi krétakör című előadása zárja május 13-án, vasárnap 19 órától. Az Anca Bradu által színpadra állított Brecht-klasszikus a szeretet és az igazság természetéről szól. Az előadást nemrég a Pécsi Országos Színházi Találkozónak (POSZT), Magyarország legrangosabb színházi fesztiváljának a versenyprogramjába is beválogatták.

Utórendezvények népszerű meghívottakkal

Az idei Festum Varadinum színházi programjában két utórendezvény is szerepel. Június 13-án, szerdán 19 órától a Gárdonyi Géza Színház és a GG Tánc nagyszabású koprodukcióját, az Emberi tragédia című Madách-feldolgozást láthatja a közönség: A GG Tánc Madách mesterművét olyan komplex alkotásban mutatja fel, amelyben a tánc által megteremthető, a vizualitást előtérbe helyező, értelmező formavilágot a drámai csomópontokon kiegészíti a verbalitás, a kimondott szó mágiája – a Gárdonyi Géza Színház színművészeinek közreműködésével.

Június 16-án, szombaton 19 órától a budapesti József Attila Színház mutatja be Nagyváradon Hunyady Sándor méltán népszerű sorsdrámáját, a Feketeszárú cseresznyét. Hunyady a Trianon-problematikát, a történelem eseményeit jól játszatja egybe a szereplők egyéni sorsával. A szerző a szereplők életének több színterén igyekszik megmutatni a világháború deformálta emberi magatartásokat. Az előadást a Kossuth- és Jászai-díjas Kerényi Imre vitte színre, főbb szerepeiben pedig Nemcsák Károly, Rékasi Károly és Pikali Gerda láthatók.

Jegyek és bérletek

A XXVII. Festum Varadinum vendégprodukcióira kéttípusú kedvezményes árú bérlet váltható:

Varadinum A-bérlet: Apák és fiúk, A mindenségen át, Tóték, A kaukázusi krétakör, Feketeszárú cseresznye.

Varadinum B-bérlet: A mindenségen át, Acis és Galatea, A nagyrahivatott, A kaukázusi krétakör, Emberi tragédia.

Az előadásokra jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon. Az eseményekről bővebb leírás a színház weboldalán (www.szigligeti.ro), illetve Facebook-oldalán található.