https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1534
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Belényes, Élesd, Érmihályfalva, Margitta, Nagyszalonta, Székelyhíd
Rovat: Agrárvilág
2019.11.22

Partiumi gazdákat segít az új egyesület

Lapunkban beszámoltunk a falugazdász programról, mely a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Bihar Megyei Szervezete keretében működött, a magyar állam támogatásával. A hatékonyság, a jobb működés érdekében átcsoportosították a körzeteket, és megalapították a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesületet.

Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megye magyar gazdáit szolgálja ki a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület. Falugazdákat csak ez alkalmazhat, és közvetlen kapcsolatban áll a magyarországi agrárminisztériummal, így gyorsabb és hatékonyabb az információáramlás. Összességében 17 falugazdásza van már, közülük 7 Bihar megyét szolgálja ki: Antal József hatáskörébe tartozik Szalárd és környéke, a Bucsás Sándoréba a Sebes-Körös völgye, a Czégényi Raymondéba Nagyvárad metropolisz-övezete, a Gődér Imréébe Székelyhíd és környéke, a Huszár Antaléba Margitta és környéke, a Horvát Péterébe Nagyszalonta és környéke, a Pál Imréébe pedig Érmihályfalva és környéke.

Az egyesületnek a Bihar megyei RMGE a társalapítója. Létrejött a belső-erdélyi és a székelyföldi egyesület is az ottani gazdák segítésére. Biharban személyi változások is történtek a falugazdászok körében. Margittán maradt Huszár Antal, de az eddigi érmihályfalvit egy ottományi, a szalárdit pedig egy Székelyhídhoz tartozó településről való falugazda váltotta fel. Két új falugazdászt is köszöntöttek, hozzájuk tartozik Nagyvárad metropolisz-övezete, illetve Élesd és Mezőtelegd környéke. A falugazdászok szoros kapcsolatot tartanak, egymást is tanácsokkal, információkkal látják el, és szakmai programokat, tapasztalatcseréket szerveznek.

Az új egyesület első taggyűlését Ottományban, a Komáromi-kúriában tartotta meg, Szalacs község önkormányzatának meghívására. A tagság ugyanaz, mint a korábbi falugazdász programban részt vevők. A gyűlésen tájékoztatták a tagokat az új helyzetről, mely lényegében annyit változott, hogy az információcsere gyorsabb, hatékonyabb. Az önkormányzat étellel, itallal vendégelte meg a résztvevőket, és megtekintették a kúriát. A találkozón jelen volt Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, a falugazdász program egyik „bábája”. Tájékoztatót tartott a résztvevőknek, és nagyon sok magyarországi szakfolyóiratot vitt ajándékba a gazdáknak. Frissítették az adatbázist, majd kötetlen baráti beszélgetéssel zárult a gazdatalálkozó. Hasonló találkozókat a jövőben rendszeresen fognak tartani.

Az egyesület szervezésében és költségén juthatott el három autóbusszal 120 Bihar megyei gazda a debreceni Farmer Expóra. Most még „csak” látogatóként, szemlélőként mentek, de legközelebb kiállítók is kikerülnek majd közülük. Margittáról, Élesdről és Nagyszalontáról indultak a buszok. Tartalmas, hasznos program volt, sok tapasztalatot gyűjthettek a résztvevők. Volt szarvasmarha-, lótenyésztési és kisállat-, valamint gépbemutató, és a szervezők szórakoztató műsorokról is gondoskodtak, hogy színesebbé tegyék a rendezvényt. A gasztronómiai részlegen lehetett kóstolgatni, a focipályán fogathajtást tekinthettek meg. Az egyesület tervei szerint a budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra (OMÉK) már termékkel fog érkezni néhány bihari/partiumi gazda.

Érbogyoszlóban is tartottak szakmai értekezletet. Az egyesület előadóit az érbogyoszlói Polgármesteri Hivatal hívta meg, mivel az önkormányzat pályázatot nyert olyan rendezvények szervezésére, melyeknek részét képezik a lakosságnak szóló szakmai előadások is. Huszár Antal itt a falugazdász programot mutatta be, dr. Nagy Miklós pedig a biogazdálkodásról tartott előadást.