https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1531
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Hírek
2019.11.22

Hajdúvárosi hírcsokor

Tömbházak tetejét javítják

A Nagyszalonta központjában levő, az Állami Lakásügynökség segítségével épített tömbházak tetőszerkezete helyenként rossz állapotban van, nagyobb esőzésekkor beáznak a felső szinten lakók. Az önkormányzat illetékesei a közelmúltban lakossági fórumon találkoztak az itt élő fiatalokkal. Dicséretes, hogy a bérlők beleegyeztek, hogy beszállnak a tetőjavítás költségeibe. Ezt a jelenlegi jogszabályok elő is írják, ennek ellenére egyre kevesebben hajlandók fizetni, mivel az állam tulajdonában és az önkormányzat kezelésében van az épület.

A javítás költségeibe természetesen a helyhatóság is beszáll, most már csak az a kérdés, hogy mikor találnak megfelelő kivitelezőt a munka elvégzésére.

 

Mozdonyt vesz a város

A nagyszalontai Állomás negyedben sokak tetszésére mintegy tíz évvel ezelőtt kiállítottak egy gőzmozdonyt. A városvezetés azzal a céllal tette ezt, hogy új idegenforgalmi látványosságot hozzon létre a településen. Annak idején, 2008-ban a kormány egyik államtitkárának a segítségével kerülhetett Nagyszalontára a mozdony. Ennyi évbe telt, hogy az államvasutak tisztázza a jogviszonyokat, kiderült ugyanis, hogy a mozdony nem Nagyszalontáé, hanem azt a város ingyen kapta megőrzésre. A Román Államvasutak felszólította a hajdúvárost: vagy megveszi a mozdonyt, vagy elviszik Szalontáról.

Az önkormányzat mérlegelte a kérést, és az idei költségvetésben elkülönítette a gőzmozdony árát, 27 600 lejt (ehhez hozzáadódik még az áfa). A vásárláshoz azonban a kulturális minisztérium beleegyezése is kell, mivel a jármű ipari műemlék, ezért a tárcának elővásárlási joga van rá.

 

Indiai vendégmunkások

Nemrégiben arról értesültek meglepetéssel a nagyszalontaiak, hogy az egyik helyi építőcég vietnámiakat alkalmaz a munkaerőhiány miatt. A minap kiderült, hogy egy másik vállalat az útkorszerűsítéssel együtt járó szegélykőrakást indiai munkásokkal kívánja elvégeztetni. A cég szintén a munkaerőhiányra hivatkozott, hozzátéve azt is, hogy a távol-keleti dolgozók munkamorálja egészen különbözik a szalontaiakétól. Nem akarják kivenni még a szabadnapjaikat sem, hogy minél többet dolgozhassanak.

 

Megújul a víztorony

A szalontai víztorony már több mint tíz esztendeje üzemen kívül van. A felújított vízhálózatnak nincs szüksége rá, hisz így is elég a nyomás a rendszerben. Jelenleg telefonátjátszó antennák számára adja bérbe a város a tornyot.

Az építmény az évek során megkopott, és a városképet is rontja. Most az önkormányzat egy ipari alpinista vállalkozással kötött szerződést, hogy rendbe tegye a víztornyot. Állagmegőrzést végeznek, és újrafestik az építményt. A helyhatóság új rendeltetést is szeretne adni neki, ám arra nem a városkasszából kíván költeni, hanem megvárja a 2020–2027-es EU-s költségvetést, s ott keres pályázati lehetőséget.