https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1465
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Életmód
2019.10.28

A kézműves sörök világa

A hazai sörfogyasztás minden évben tetemes, s ezzel egyidejűleg a kiemelkedő minőségű sör is egyre keresettebb, így a kézműves sör is. Nemrégiben Nagyszalontán, a Csonkatorony tövében a kávékülönlegességeket kínáló vendéglátóhelyen ezekről az itókákról hallhattak érdekes előadást az érdeklődők. Nagy Tibor Gerzson, a hajdúváros első kézművessör-készítője örömmel vállalta, hogy olvasóinkkal is megismerteti ezeket a termékeket.

– Honnan jött az ötlet, hogy kézműves söröket készítsen?

– Három évvel ezelőtt egy sörfőzésről szóló dokumentumfilmet látva figyeltem fel először a házi sörfőzésre. Ezután hamar rátaláltam a megfelelő weboldalakon a szükséges információkra és segédletekre, és kevés idő múlva beszereztem az otthoni főzéshez szükséges összes kelléket.

– Milyen sört nevezhetünk kézművesnek?

– A kézműves sör ugyanúgy, mint minden egyéb termék, attól nyeri el a kézműves jellegét, hogy ellenőrzött, jó minőségű alapanyagokból, a sörfőző teljes felügyelete alatt készül el csak részben gépesített, kisüzemi főzdékben, pubokban, éttermekben, akár otthon a garázsban vagy a konyhában.

– Honnan szerzi be a sörfőzéshez szükséges felszerelést?

– Az alapanyagokat és felszereléseket kezdetben magyarországi és romániai internetes áruházakból szereztem be. Később, amikor egyre nagyobb adagokat kezdtem főzni, belevágtam egy saját tervezésű 100 literes főző- és erjesztőberendezés megépítésébe. Manapság már minden fontos alapanyag és kellék könnyedén beszerezhető, mivel a házi sörfőzés nagyon népszerűvé vált.

– Hogyan készül a kézműves sör?

– Kizárólag jó minőségű, tiszta vízből, árpamalátából és komlóból készül, alsó vagy felső erjesztésű élesztő hozzáadásával. Fontos, hogy semmilyen mesterséges pótanyagot nem tartalmaz, és mértékletes fogyasztása nagyon kedvezően hat szervezetünkre. Az elkészítés lépései a következők: malátaroppantás, -áztatás, -szűrés és -máslás (átmosás), komlóforralás, hűtés, élesztőzés, erjesztés, palackozás és persze sok türelem.

– Az ön véleménye szerint mekkora igény van manapság a kézműves sörökre?

– Ez a modern irányvonal, és a kézműves sörök iránti kereslet egyre inkább növekszik. Folyamatosan jelennek meg kézműves sörfőzdék, és egyre több az ilyen fesztivál. Úgy gondolom, hogy a következő években jobban előtérbe kerülnek a kis gyártók és termékeik. Erről az is tanúskodik, hogy a nagyüzemi gyártók válaszul sorra mutatják be a kézműves főzdék receptjeinek megfelelő nagyüzemi sörváltozatokat, sokszor silány minőségben.

– Az árak tekintetében mi a jellemző, mennyi a különbség a hagyományos és a kézműves sörök ára között?

– Az ipari söröknél drágábbak, viszont minőségben a kézműves sörök messze túlszárnyalják az előbbieket. Egy átlagos ipari sörnél nagyjából 5-10 lejjel kerül többe egy igazi, jó minőségű kézműves sör.