https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1454
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Margitta
Rovat: Közélet
2019.10.23

Városnapok helyett családi nap Margittán

A margittai önkormányzat úgy döntött, idén nem szervez városnapokat. A lakosság azonban igényli, hogy egy évben egyszer „kirúghasson a hámból”. Az ellentmondást végül úgy oldották fel, hogy városnapok helyett családi napot szerveztek.

Az utóbbi években a margittai városnapok szervezését rendezvényszervező cégekre bízta az önkormányzat, de a kínálat általában nem érte el a várt színvonalat. Magyar műsorok tekintetében pedig különösen szegényes volt. Ezért is az RMDSZ-es önkormányzati képviselők sem látták értelmét annak, hogy erőltessék a városnap megszervezését, és idén a családokat szórakoztató rendezvényt készítettek elő. Társszervezőnek a Horváth János Társaságot kérték fel, melynek több mint másfél évtizedes közművelődési és szervezési tapasztalata van, emellett a megyei tanácshoz benyújtott pályázattal az anyagi kiadások nagyobb részét is fedezni tudta. A magyar iskola is bekapcsolódott támogatóként. A rendezvény időpontjaként augusztus második vasárnapját határozták meg, helyszíneként pedig a város központi parkját és főterét. Az időjárás kegyes volt, mert bár a megszokottnál nagyobb volt a meleg, eső nem zavarta meg a szabadtéri programokat.

Az egész napos rendezvény unokától nagyszülőig mindenkinek kínált szórakozási lehetőséget reggel 9 órától este 11-ig. Az első aktív résztvevők a főzőversenyre benevezett csapatok tagjai voltak. A városháza udvarán rendezkedtek be. Öt kategóriában lehetett benevezni: klasszikus bográcsgulyás, babgulyás, toroskáposzta, vadpörkölt és birkapörkölt. Mindegyik elkészítésére akadtak bátor jelentkezők. A szakértő zsűri – melynek elnöke Magyarország kolozsvári főkonzulátusának konzulja, Kőrösi Viktor Dávid volt – már a főzés folyamatát is ellenőrizte, a végső döntést pedig kora délután, a kész ételek megkóstolása után hozta meg. Az étkekből a csapatok megkínálták barátaikat, ismerőseiket, de a színpadon fellépők ellátásáról is gondoskodtak.

A parkban és a főtéren 9 óra után indult meg a nyüzsgés. Sorra érkeztek azok a fiatalok, akik feliratkoztak a sportvetélkedőkre: kerékpáros ügyességi verseny, rollerverseny, labdával ugrálás, zsákban futás volt a próbatétel. Maga a verseny 10 órakor kezdődött, a főtér elkerített részén. Aki a játék mellett döntött, az megtehette a parkban elhelyezett különböző játékszereken. A park egy másik része a kézműves-foglalkozásoknak adott otthont. Igen népszerű volt a fazekassarok, itt Sárkány Szabolcs fazekasmester tanította a gyerekeket a szakma fortélyaira. Többen kipróbálták a korongozást, és műveiket hazavihették. További alternatíva az egész nap működő mobil vidámpark volt. Így aztán minden gyermek és fiatal talált magának vonzó programot.

A lacikonyhák étellel-itallal látták el az arra vágyókat. Bár a délelőtti programok elsősorban a gyerekek és fiatalok számára készültek, mégis sok felnőtt vett részt rajtuk nézőként vagy drukkerként. Az aszfaltrajzversenynek is a főtér adott helyet, a kerékpárverseny lezajlása után. A vártnál többen jelentkeztek, és nagyon érdekes, kreatív rajzok készültek. Szabad volt a témaválasztás, így kötöttségek nélkül alkothattak a fiatal művészjelöltek.

Az ételek elkészülésének idejére időzítették az eredményhirdetéseket. A legjobb bográcsosokat az RMDSZ, a Dr. Pop Mircea Városi Kórház, a Horváth János Elméleti Líceum, a monospetri Bábota Néptánccsoport és a Margittai Polgármesteri Hivatal csapatai főzték. Az okleveleket és a jutalmakat Árkosi Antal helyi RMDSZ-elnök és Kőrösi Viktor Dávid konzul adta át a szabadtéri színpadon. A konzul gratulált a szervezőknek és a főzőcsapatoknak egyaránt. Nagyra értékelte és fontosnak tartotta ezt a szórakoztató és közösségépítő programot, mely az érdekvédelmi szervezet és egy kulturális civil szervezet összefogásával jöhetett létre.

Kerékpáros ügyességi versenyben a 13 évesek csoportjában Vas Kristóf lett első, megelőzve Vass Dávidot és Szabó Krisztiánt. A náluk fiatalabbak között Kotlár Tamás, Demian Diana és Farkas Dávid jeleskedett. A rollerversenyen különböző korcsoportokat képviselve a következők bizonyultak a legügyesebbnek: Vass Dávid, Zöldesi Evelin, Szűcs Evelin, Szabó András és Farkas Dávid. A győztesek okleveleket vehettek át Árkosi Antaltól és Demián Zsolt körzeti RMDSZ-elnöktől, a műsorvezetői feladatot Kozák Róbert, Vedresábrány község alpolgármestere látta el.

A délutáni műsorok vezéreleme a hagyományőrzés volt. Fellépett a margittai Gyöngyvetők Néptáncegyüttes dunántúli és sárközi táncokkal, a micskei Görböc Népdalkör kalotaszegi népdalokat énekelt Erdei Csongor hegedűkíséretével, Bagosi Zsófia népdalokat énekelt, a Görböc Néptáncegyüttes pedig makfalvi táncokat mutatott be. A berettyószéplaki Bodzavirág Tánccsoport szilágysági, a monospetri Bábota Néptáncegyüttes pedig sóvidéki és vajdaszentiványi táncokkal szórakoztatta a közönséget. Fináléként valamennyi táncos a színpadra lépett a Tánc az ugaron címet viselő közös táncrenddel.

A hagyományőrző programok után a Dancing Universe moderntánc-csoport és Varga Daróczi Carmen élő koncertje vezette fel az esti nosztalgiázó és szórakoztató műsorokat. Mindegyik sikert aratott, és kellő alaphangulatot adott Molnár Júlia nagyváradi színművész Szereted-e még? című parádés sláger- és operett-előadásához. Nem maradt el a siker, a közönség nyílt színi tapssal köszöntötte az előadót, és az ismertebb dalokat együtt énekelte vele.

Műfajváltás következett, de a nosztalgiázás maradt, hiszen a Miskolci Illés Emlékzenekar élő koncertjét hallgathatta meg az ekkorra már tekintélyes tömeg. A szervezők megköszönték a jelenlétet, kiemelve, hogy ezek a rendezvények is erősítik a közösségi összetartozást.

A családok reagáltak a hívó szóra, nagyon sokan voltak jelen gyermekeikkel, unokáikkal. Gyakori volt a háromgenerációs társaság. Reggeltől estig mindvégig jó volt a hangulat, sikeres volt a rendezvény, ezért a szervezők jövőre is meg szeretnék tartani a családnapot.