https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=143
Szerző:
Település:
Rovat: Életmód
2018.03.04

Gyógynövény-ábécé (175.)

Zab (Avena sativa L.)

A pázsitfűfélék családjába tartozó gabonaféle. Vadon gyomnövény, szántóföldön termesztett változata alapvető takarmány. Román neve: ovăz.

Bojtos gyökérzete igen fejlett, akár 2-3 méterre is lehatol a talajban. Kékeszöld szalmaszára 60–150 cm-re nő, bokros, szintén takarmány. Szálas, lándzsás levelei a szárcsomókból indulnak. Bugavirágzata van (füzéres fürt), egy kalászkán 2–4 virág van. A bugában felülről lefelé és kívülről befelé nyílnak a virágok, ezért a termés sem egyszerre érik be. A zabszem hosszúkás, keskeny, elhegyesedő, sárgásfehér, foszforban, kalciumban, vitaminokban gazdag.

A friss, zöld részek és ezek szárított pora viszonylag sok kovasav mellett számottevő vasat, mangánt és cinket tartalmaz. Nyugtató, vízhajtó, reumaellenes készítmények összetételében szerepel. Fürdőkezelésként is használják. Javallják a vér húgysavszintjének csökkentésére, valamint a kötőszövet fibrinoid elváltozásával járó egyes kórfolyamatokra, az Ehlers–Danlos-tünetegyüttesre.

Szárított, föld feletti zöld részei csalánnal és orbáncfűvel, továbbá a palástfű vagy ennek hiányában a fekete ribiszke leveleivel társítva használhatók. E drogokkal együtt nagyobb kovasav-kioldódás érhető el.