https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1396
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Közélet
2019.09.25

Új diabetológus a nagyszalontai kórházban

Idén tavasszal új szakorvos kezdte meg tevékenységét a hajdúvárosi kórház diabetológiai rendelőjében. DR. MOTICIAC LAURA a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen diplomázott, rezidensként Nagyváradon dolgozott.

– Miért éppen ezt a szakterületet választotta hivatásának?

– Segíteni szeretnék a túlsúlyos embereken. Meg szeretném nekik mutatni, hogy egy ilyen bántalmat nemcsak gyógyszerekkel lehet kezelni, hanem az életstílus optimalizálásával és egészséges étrenddel is. Sajnos a cukorbetegséggel küzdők száma egyre nő, és én rajtuk szeretnék segíteni.

– Melyek a leggyakoribb bántalmak, amelyekkel felkeresik önt a betegek?

– Amióta a nagyszalontai városi kórházban dolgozom, számos páciens érkezett II-es és I-es típusú cukorbetegséggel és elhízással a rendelőmbe.

– Mire kellene odafigyelniük az embereknek, hogy elkerüljék a cukorbetegség kialakulását?

– A II-es típusú cukorbetegségnek genetikai alapja van. Az ülőmunka, az elhízás, az egészségtelen étrend és életmód hozzájárul a betegség kialakulásához. Egészséges étrenddel, napi rendszeres, legalább 30 perces mozgással és testsúlycsökkentéssel késleltethető a betegség kialakulása.

– Milyen tünetek esetén forduljanak az emberek diabetológushoz?

– Szájszárazság, folytonos szomjúságérzet és állandó vizelési inger esetén érdemes orvoshoz fordulni. Azonban sajnos a cukorbetegségnek nem nagyon vannak tünetei. Ideális lenne a félévenkénti kivizsgálás mindazok számára, akik magas vérnyomással és túlsúllyal küzdenek, mivel így megelőzhető egy agyi érkatasztrófa vagy más súlyos egészségkárosodás.

– Milyen a felszereltsége a nagyszalontai kórház diabetológiai rendelőjének?

– A rendelőben van vércukorszint- és hemoglobinmérő, így helyben elvégezhetjük a méréseket. Emellett van egy ötágyas kórtermünk is, ott el tudjuk helyezni a megfigyelés alatt tartott pácienseket. Sajnos az utóbbi időszakban a betegeknek úgy tűnhetett, hogy a diabetológusok nem akarnak Nagyszalontán maradni, mivel több változás is történt, azonban én megnyugtathatom őket, hogy itt akarok maradni.