https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1374
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Érmihályfalva
Rovat: Agrárvilág
2019.07.20

Bemutatjuk az Érmellék falugazdászát

NAGY LÁSZLÓ a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Bihar Megyei Szervezetének érmelléki falugazdásza. A gazdálkodók szaktanácsadói régi magyar hagyományt követnek. Az 1844-ben megalakult Erdélyi Gazdasági Egylet 1939-től Erdélyi Magyar Gazdasági Egyesület néven működött, s ennek jogutódjaként alakult meg 1990-ben az RMGE.

Magyarország az Agrárkamara bevonásával többször próbálkozott Erdélyben és a többi elszakított országrészen a sajátjához hasonló agrár- és vidékfejlesztési szaktanácsadást kiépíteni, úgynevezett falugazdászokat foglalkoztatni. Az áttörés 2017-ben történt meg, amikor Magyarország kormánya az 1822. számú határozatával elindította a Kárpát-medencei falugazdászprogramot. Az erdélyi falugazdászokat a nagy létszám, a könnyebb kezelhetőség és földrajzi helyzetük alapján két csoportra osztották: Erdély I. és Erdély II. Az Érmellék az Erdély II. csoporthoz tartozik, és falugazdászi tisztségét Nagy László agrármérnök tölti be.

Érmihályfalván született 1982. november 12-én, tanulmányait érettségiig szülővárosában végezte, majd a temesvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen folytatta, 2006-ban diplomázott agrármérnökként. Nős, két fiú édesapja. Tulajdonképpen beleszületett ebbe a hivatásba, hiszen már a nagyapja is földműves volt, apja is folytatta ezt a munkát, s Nagy László ebben sokat és sokszor segített neki. Tapasztalatot szerzett tehát, és meg is szerette ezt a munkát.

Az egyetem elvégzése után szülővárosában gazdaboltot nyitott, elsősorban kis- és közepes gazdák kiszolgálására. Minden termékhez részletes szakmai tanácsot ad, ezért igen közkedvelt lett a boltja. Itt sikerült megismerkednie az érmelléki gazdák nagy többségével, ezáltal betekintést nyert mindennapjaikba, megismerte munkájukat és gondjaikat egyaránt. Falugazdászként ezeket az ismereteit nagyszerűen tudja hasznosítani.

A hozzá tartozó települések: Érkörtvélyes, Érvasad, Érmihályfalva, Érsemjén, Érselénd, Értarcsa, Gálospetri, Éradony, Szalacs, Ottomány, Kiskereki, Érkeserű és Asszonyvására. Tulajdonképpen valamennyi jelentősebb magyarlakta érmelléki település. Részt vett számos szakmai fórumon, kísérleti parcellák megművelésének és betakarításának szakmai kiértékelésén. Alkalmanként különböző folyóiratokban, szakmai lapokban közölt időszerű cikkeket, a publikálást továbbra is folytatni akarja. Több gazdafórum szervezésében segített, továbbá megszervezte két alkalommal is a Nyíló Akác rendezvénysorozat részeként a kétnapos gép- és mezőgazdasági kiállítást.

Közéleti tevékenységét, tehetségét politikai síkon is érvényesíti. Egyetemi évei után beválasztották az RMDSZ városi szervezetének választmányába, rövid időn belül a szövetség körzeti alelnökévé, s e tisztséget két mandátumban is betöltötte. 2016-tól városi tanácsos.

Falugazdászként nemrégiben Mihályfalván egy rendezvényházban gazdatalálkozót szervezett, s ezen félszáz érdekelt jelent meg. Központi téma a zöldségtermesztés, ennek részeként a palántanevelés és a növényvédelem volt. Két ebben érdekelt cég képviselője, Hám Tibor és Ardelean Adriana tartott szakmai előadást. Házigazdai minőségében Nagy László dióhéjban felvázolta az RMGE történetét, megalakulásának fontosságát, majd ismertette a falugazdászok tevékenységét is, kiemelve azt, hogy nagyon sokat tudnak segíteni a magyar gazdáknak, főleg az információátadással. A találkozón jelen volt dr. Nagy Miklós, az RMGE megyei elnöke, és aktuális projekteket ismertetett, majd üdvözölte az RMGE és az önkormányzatok közötti jó együttműködést. Mivel ő a Bioterra Egyesület országos elnöke is, a biogazdálkodás országon belüli helyzetét is felvázolta a jelenlevőknek. Az összejövetel végén értékes szerszámokat, kellékeket sorsoltak ki, melyeket a helyi gazdabolt ajánlott fel. Nagy László kezdeményezésére a falugazdászok több mint száz Bihar megyei gazdával együtt részt vettek a budapesti gépkiállításon, s ott újdonságokkal, új technológiákkal ismerkedhettek meg.

Tevékenységük javításáért a falugazdászok folyamatosan képezik magukat. Áprilisban például a nagyváradi Posticumban elkezdődött egy négymodulos gyakorlati és elméleti képzés, ezen valamennyi falugazdász részt vesz. A záróvizsgája június 24-én lesz, egy prezentációban adnak majd számot a tanultakról.