https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1364
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Életmód
2019.07.19

Kalandozás a kávék világában

Nagyszalontán néhány héttel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Csonkatorony lábánál a The Museum kávézó. A családi vállalkozás kávékülönlegességeket, a világ különböző pontjairól származó alapanyagokból készülő frissítő italokat kínál. A tulajdonos baristának, Balogh Viviennek átfogó ismeretei vannak a kávéról.

Minden kávénak megvan a saját története – vallja a hajdúváros múzeumi kávézójának vezetője. Balogh Vivientől érdekességeket tudtunk meg a kávék származási helyéről, feldolgozásukról, valamint az ízekről és aromákról, amelyek befolyásolják a belőlük készülő kávéitalt.

– A kávézás a koffein élénkítő hatása mellett az élet élvezetének egy koncentrált pillanata, amikor az ízlelőbimbóinkat, az orrunkat és a gyomrunkat érő érzéki örömök keverednek. A kávézás története három korszakra osztható. Az első az az időszak, amikor felfedezték, hogy ha a kávémagot megpörkölik, majd összetörik és lefőzik, az agyra és a testre egyaránt élénkítően hat. A második hullám az 1900-as évekre tehető, amikor a kávé már széles körben elérhetővé vált és az ára is csökkent, már nem csak a gazdagok számára volt megfizethető, hanem a szegényebb társadalmi rétegek számára is. A kávéfőzés minél szélesebb körű elterjedésének a minőség és egyediség vallotta kárát, a gyorsaság, az egyszerűség és a kezelhetőség viszont a javára vált. Ennek meghatározó iránya a presszógép használata és a kávé pörkölése az eltarthatóság érdekében. Érdekesség, hogy az első olasz presszógépet Illy Ferenc, a Temesvárról elvándorolt trieszti üzletember, könyvelő, feltaláló alkotta meg. Az igény megnőtt az eltarthatóság iránt, és az másodlagossá vált, hogy honnan származik és milyen ízjegyeket hordoz a kávébab, mivel ezeket a pörkölés során nagyrészt úgyis elveszíti. Az iparosítás következtében a kávészemeket több helyről gyűjtötték össze, így összekeveredtek, és elveszítették identitásukat. Tudatosan is vegyítették a kávét: az olcsó robusta fajtát az ízletes arabicával keverték, hogy kielégítsék a gazdaságosság igényét. A kávézás történetének harmadik hulláma napjainkra tehető: visszatérünk a gyökerekhez, és úgy fogyasztjuk a kávét, ahogy annak idején felfedezték, előtérbe helyezve a sokszínűségéből eredő tulajdonságait.

– Miben különbözik a The Museum a többi kávézótól?

– Ez egy úgynevezett speciality kávézó, ahol kizárólag világos pörkölésű kávét használunk annak érdekében, hogy ne tűnjenek el az eredeti ízek a kávéfőzés során. Ezek a kávék nagyon magas minőségi szintet képviselnek fajtától, termőterülettől, feldolgozási módtól függően, s ezeket pontosan dokumentálják a kávét kísérő lapok. Ezek folyamatosan ellenőrzött kávék, melyeket nemzetközi kóstolókon minősítenek. Nagyon fontos tudnunk, hogy akárcsak a boroknál, ahány fajta kávé, ahány farm, annyi íz létezik. A kávézónkban a baristák nagy szaktudással, odafigyeléssel és gondossággal készítik el a kávét. Az úgynevezett speciality kávézóknak és az ott használt kávébaboknak kritériumrendszerük van, amit a Speciality Coffee Association szervezet (SCA) állít fel. Ahhoz, hogy egy kávé speciality minősítést kapjon, egy 100 pontos skálán 80 pont felett kell teljesítenie. Jelenleg a világ kávétermelésének 5 százaléka felel meg ezeknek a kívánalmaknak.

– Milyen kínálatból választhatnak a kávézó vendégei?

– Az itt felszolgált kávékról tudjuk, honnan származnak, hogyan kell elkészítenünk őket, és meg is vannak azok a gépeink, amik ezt lehetővé teszik. Ezen a héten például hétféle kávéból válogathatnak kedves vendégeink, s ezeket ötféleképpen tudjuk elkészíteni. A kínálatot háromnaponta cseréljük, hogy változatos élményt nyújthassunk vendégeinknek. A kávé mellé felszolgálunk saját, házi készítésű süteményeket, valamint vásárlóink megkóstolhatják a New Yorkban népszerű bagelt is. Üdítőink közül kiemelném a saját készítésű limonádéinkat. Ezen a téren is folyamatosan újdonságra és egyediségre törekszünk. Visszatérő vendégeinknek, akik szorgalmasan gyűjtik pecsétjeinket a hűségkártyájukon, kedvezményeket adunk, valamint exkluzív kávékóstolásokon is részt vehetnek.

– Elsősorban milyen céllal hozták létre a kávézót?

– Nagyon fontos szempontnak tartjuk a fent említettek mellett, hogy ezzel a kávézóval valami újat, valami egész mást szeretnénk nyújtani a szalontaiaknak és környékbelieknek a vendéglátás terén, értjük ezen az otthonos hangulatot, a lehetőséget a színvonalas időtöltésre, az egymásra való odafigyelésre minden korosztály számára. További céljaink egyike, hogy a Csonkatorony tövében, a gesztenyefák alatt, teraszunkon a közeljövőben különböző rendezvényeket, előadásokat tartsunk különféle témakörökben, s közben vendégeink különleges borokat és koktélokat fogyaszthatnak majd. Nem feledkeztünk meg a diákokról és a nyugdíjasokról sem, számukra nagyfokú kedvezményekre feljogosító kártyákat készítünk.

Az exkluzív, különleges kávéélményt kínáló kávézóban mindenkit szívesen látnak, sokszor tartanak ingyenes kávékóstolást, de teljes áron is megéri kipróbálni az élményt, hiszen egy átlagos kávézóhoz viszonyítva néhány lejjel kerül csak többe a The Museumban egy csészényi finomság.