https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1357
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2019.07.19

Ápolók munkáját ismerték el

Május 11-én a családot képviselő dr. Mózes Gábor és Sorina Pintea egészségügyi miniszter jelenlétében ismét átadták a Dr. Mózes Károly-díjakat a nagyváradi városházán.

ilencedik alkalommal adták át az egészségügyi asszisztensek, ápolók képzésében elévülhetetlen érdemeket szerzett dr. Mózes Károlyról elnevezett elismerést. Idén három Bihar és egy Szilágy megyei ápolónő részesült a szakmai díjban, melyet a névadó fiától, dr. Mózes Gábortól, Sorina Pintea egészségügyi minisztertől, a díjat alapító Cseke Attila szenátortól, korábbi egészségügyi minisztertől és Iuliana Busoiogtól, az Ápolók, Bábák és Szülésznők Romániai Kamarája Bihar megyei fiókjának vezetőjétől vehettek át. A jelenlévők egyperces néma csenddel megemlékeztek dr. Földes Béláról, az Egészségügyért Alapítvány volt vezetőjéről is, aki – mint Cseke Attila elmondta – a díjátadás ötletgazdája volt.

Többen köszöntötték az ápolókat

A díjat hagyományosan az ápolók május 12-i világnapja előtt adják át. A nagyváradi városháza dísztermét megtöltő szakmabelieket köszöntötte az említettek mellett Ioan Mihaiu prefektus, Pásztor Sándor megyei tanácselnök, a váradi önkormányzat képviseletében dr. Gheorghe Carp kórházmenedzser és dr. Aurel Mohan, az Egészségügyért Alapítvány vezetője is. A felszólalók amellett, hogy méltatták az ápolók munkáját, érdemeit, megemlékeztek dr. Mózes Károlyról is, a család képviselője pedig a novemberben 100. életévét betöltő Mózes Teréz üdvözletét is tolmácsolta. Dr. Mózes Gábor elárulta: édesapjának leszármazottai közül nyolcan választották az orvosi hivatást. Azt is hozzátette: megtiszteltetés számára, hogy a családot képviselheti, s megígérte: ameddig csak átadják majd a díjat, a család mindig képviselteti magát az ünnepségen.

Cseke Attila a betegápolás bibliájának nevezett, Mózes doktor által írt könyvet is említette beszédében; Ioan Mihaiu prefektus az általa vezetett intézmény támogatásáról biztosította az ápolókat, Pásztor Sándor pedig azt is megjegyezte a díjátadás alatt a városházával szemben zajló tüntetés kapcsán, hogy a bent lévő mintegy kétszáz ember a normalitást képviseli.

Gheorghe Carp Ilie Bolojan polgármester üdvözletét is tolmácsolta, s mint mondta, a városvezetővel együtt pártolja azoknak a személyiségeknek az újrafelfedezését, akik sokat tettek a városért, és dr. Mózes Károly ilyen volt. Iuliana Busuiog arra emlékeztetett, hogy régebben apácák ápolták a betegeket, dr. Mózes Károly érdeme, hogy lehetővé tette ennek a tudásnak az átadását szélesebb körben.

Sorina Pintea tárcavezető beszédében méltatta a volt váradi egészségügyi miniszterek, Cseke Attila, dr. Rittli László és dr. Florian Bodog érdemeit is. Azt is megjegyezte: sajnálja, ha a jelenléte váltotta ki a tiltakozó akciót, de a városházán most nem politikai esemény, hanem az ápolók díjazása zajlik.

A díjátadás moderátori szerepét ellátó Camelia Păşcui nővér egyébként maga is büszkén mondta, hogy Mózes doktor tanítványa volt. A rendezvényen zenei momentumokról Székely István és Lukács Zsolt fúvóskettőse gondoskodott.

Díjazottak

Az elismerést idén Mariana Groze Mihuţ, a Bihar Megyei Sürgősségi Klinika járóbeteg-részlege laboratóriumának főnővére, Mihály Hortenzia, a kórház I. intenzív osztályának főnővére, Monica Iulia Pop háziorvosi asszisztens és Farmathy Ibolya, a krasznai Krónikus Betegségek Kórháza gyermekosztályának nyugalmazott nővére vehette át. Az első három díjazott a maga rendjén hangsúlyozta: nemcsak a maga, hanem a kollégái nevében is vette át az elismerést, a negyedik díjazott pedig nagyon emberien csak annyit mondott: most nagyon meghatódott, köszöni a díjat.

Engedély nélkül tiltakozók

Már a díjátadás előtt a városházával szemben várakozott az Oradea Civică elnevezésű civil szervezet néhány képviselője. A csoportosulás kormányellenes és a Szociáldemokrata Pártot bíráló jelszavakat skandált a beszédek ideje alatt annak ellenére, hogy – mint utólag kiderült –, Ilie Bolojan polgármester is lement a tiltakozókhoz, és kérte, hagyják abba a kiabálást, mert a városházán ünnepség zajlik, nem politikai esemény. A kiabálás ennek ellenére folytatódott, amúgy a helyi rendőrség székhelyétől pár tíz méternyire…

A díjátadás idejére végül elcsitult a hangoskodás, vélhetően az időközben a helyszínre érkezett csendőröknek köszönhetően. A rendfenntartóktól azt is megtudtuk, hogy a tiltakozóknak nem volt engedélyük a tüntetésre. Ennek ellenére zavartalanul megvárhatták a rendezvény végét, némi ordítozással fogadva a távozókat is. A helyszínen egyébként sem rendőröket, sem helyi rendőröket nem láttunk sem a rendezvény előtt, sem utána…