https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1335
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet, Sport
2019.09.03

Értékek felmutatására használják a kampányt

BIRÓ ROZÁLIA parlamenti képviselő, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnöke több témát is érintett nagyváradi sajtótájékoztatóján.

Az SZKT pénteki ülésén jóváhagyta Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének államfőjelöltként való indulását a november 10-i elnökválasztáson. Azóta több kérdést is kapott a döntés kapcsán Biró Rozália SZKT-elnök, és keddi sajtóértekezletén válaszolt is ezekre a kérdésekre. Az RMDSZ-nek 23 éve minden elnökválasztáson van saját jelöltje, mivel az érdekvédelmi szervezetnek nagyon tiszta képe van arról, hogy Románia államfőjének milyen feladatai és a prioritásai kellene hogy legyenek, illetve arról, hogy milyen Romániára lenne szükség ahhoz, hogy az országnak a nemzetközi porondon is meglegyen a megfelelő súlya mind az Európai Unión, mind Közép-Kelet Európán belül.

Azért tartják szükségesnek, hogy a Szövetség saját, magyar államfőjelöltet indítson, mert ez úton is egyértelműen bemutathatják a romániai magyar közösség képviselte értékeket, illetve azokat az elveket, melyek alapján Romániát vezetni, illetve a nemzetközi fórumokon képviselni kellene. Az államfőnek fel kell vállalnia azt a szerepet, ami valóban a jogállamisághoz vezet, melyben az állam intézményei az állampolgárt helyezik tevékenységük középpontjába. Ami a külpolitikát illeti, Romániának szerintük sokkal aktívabb szerepet kellene vállalnia az EU-ban, Közép- és Kelet Európában egyaránt, az unió bővítésében és a keleti nyitásban is. A magyar közösség tagjai is elvárják a saját jelölt indítását, a kampányidőszakot pedig azoknak az értékeknek a bemutatására használja az RMDSZ, amelyeknek képviseletére és megerősítésére szükség van – fejtette ki hozzá Biró Rozália.

Elhangzott még, hogy az alsóház külügyi bizottságának elnökeként a Bihar megyei képviselő augusztus 25–28. között Japánban tárgyalt, többek között gazdasági, esélyegyenlőségi és külpolitikai kérdésekről. Biró Rozália egyébként a Nemzetközi Dzsúdószövetség Esélyegyenlőségi Bizottságának tagjaként tartózkodott a tokiói cselgáncs-világbajnokságon, s azt is elmondta: többek között döntés született arról, hogy 2020-tól a szövetség döntéshozó szerveiben 25 százalékra emelik a nők arányát, s a jövő évi tokiói olimpián fele-fele arányban versenyeztetnek majd férfi és női dzsudokákat.