https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1334
Szerző:
Település: Nagyvárad, Hegyköztóttelek, Szentjobb, Bélfenyér, Értarcsa
Rovat: Hitélet
2019.09.03

Búcsúk, nunciusi vizit, orgonakoncertek, zarándoklatok, szentségimádás

Templombúcsúk az egyházmegyében

Szeptember 7-én, szombaton 12 órakor a Kisboldogasszony tiszteletére szentelt bélfenyéri plébániatemplomban Kuglis Gábor székelyhídi plébános mutat be búcsús szentmisét.

Szeptember 8-án, vasárnap 12 órakor Szentjobbon Kiss Albert bihari plébános, Krasznán pedig Bărbuț Péter Szent József-telepi plébános tartja a búcsús szentmisét.

A nuncius látogatása Nagyváradon

Szeptember 7-én, szombaton Nagyváradra érkezik Miguel Maury Buendía, Románia apostoli nunciusa. Böcskei László megyés püspök meghívására a délutáni órákban ellátogat a római katolikus püspöki palotába is, és megtekinti a folyamatban lévő felújítási munkálatokat.

Várad-szöllősi zenei estek

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Várad-szöllősi Római Katolikus Plébánia közös szervezésében szeptember 7-én, szombaton 19 órakor kezdetét veszi a Várad-szöllősi zenei estek című programsorozat idei évada. Az est meghívott előadója Varga Petra budapesti orgonaművész. A következőkben szeptember és október folyamán minden pénteken 19 órakor jeles orgonaművészek zenélnek. Szeptember 13-án Csibi András (Gyergyószárhegy), 20-án Nagy Judit Noémi és Józsa Domokos (Nagyvárad), 27-én Marcel Octav Costea (Bukarest), október 4-én Sárosi Dániel, 11-én Józsa Domokos és a nagyváradi Pedagóguskórus Brugós Anikó karvezető irányításával, 18-án Pap Attila (Székelyudvarhely), 25-én pedig Kristófi János Zsigmond (Nagyvárad).

Zarándoklat Máriaradnára

Az előző évekhez hasonlóan szeptember 8-án, vasárnap, Szűz Mária születésének ünnepén a nagyváradi egyházmegye papjai és hívei az Arad megyei Máriaradnára zarándokolnak. A 11 órakor kezdődő szentmisét Pál József Csaba temesvári megyés püspök mutatja be. A szentmise után a zarándokok keresztúti ájtatosságon vesznek részt a kegytemplom mögötti hegyen.

Szentségimádás Hegyköztótteleken és Értarcsán

Szeptember második vasárnapján, 8-án Hegyköztótteleken és Értarcsán lesz a híveknek lehetőségük az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.

Egyházmegyei zarándoklat Szentjobbra

Böcskei László megyés püspök 2016-ban kiemelkedő szentéllyé nyilvánította a szentjobbi plébániatemplomot, és meghívta az egyházmegye híveit, hogy minden évben közösen üljék meg a Boldogságos Szűz születésnapját, a templom búcsúünnepét. Szeptember 15-én, vasárnap Szentjobbra zarándokolnak a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye papjai és hívei, a 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Várszegi Asztrik OSB, nyugalmazott püspök, volt pannonhalmi főapát lesz. Kérik a Boldogságos Szűzanya közbenjárását, Szent István és Szent László király oltalmát közösségeink, családjaink megújulásáért. Az áldást követően Szentjobb utcáin körmenetet tartanak a zarándokok brünni Fekete Madonna felújított kegyképével.