https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1326
Szerző: Közlemény
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2019.08.29

Hatástanulmány készül az Ady líceum felújítására

A nagyváradi Ady Endre Líceum korszerűsítési és felújítási terveire, hatástanulmány készítésére írt alá szerződést a minap a nagyváradi székhelyű Partium Alapítvány. CIUBOTARIU ÉVA aligazgató jelenlétében PETE ISTVÁN megyei választmányi elnök és SZABÓ ÖDÖN megyei ügyvezető elnök látta el kézjegyével a megbízási szerződést.

Szabó Ödön elmondta: év végéig elkészülnek az építészeti felmérések, javaslatok, a helyszín- és alaprajzok, építészeti tanulmányok, metszetek, homlokzattervek, ugyanakkor stratégiai szakvélemény készül az épületről, talajvizsgálatot és hőtechnikai szakvéleményt is előírtak a tervező számára. „Láttuk tavaly, hogy mennyi gond van az iskola környékén, és az RMDSZ megyei tanácsi frakciójának köszönhetően az első gyors beavatkozást el is végezték a fűtéshálózaton, a második pedig még az idei fűtési szezon előtt átadásra kerül. Az iskola vezetősége több helyről is kért segítséget, és hála Istennek, az általunk, a Magyarország és az RMDSZ által nyújtott együttes támogatásoknak köszönhetően úgy tűnik, nagyobb előrelépést sikerült tennünk az ügy érdekében.”

Az Ady Endre középiskola mindenki számára fontos kell hogy legyen, de egy ekkora méretű ingatlan felújítása meghaladja az intézmény költségvetési teherbírását. A tanintézet két év múlva fogja ünnepelni alapításának 250. évfordulóját. Ideális esetben ez a dátum a felújítási munkálatok közepén fogja találni az iskolát – magyarázta Szabó Ödön.

Ahhoz, hogy a munkálatokhoz forrást lehessen rendelni akár pályázati, akár más úton, pontosan kell ismerni a jelenlegi állapotokat, és szükséges a költségek pontos meghatározása is. A most aláírt szerződés ezt a célt szolgálja. Szabó Ödön hozzátette, hogy a megrendelés 7413 négyzetméter felület korszerűsítési, felújítási hatástanulmányának készítésére vonatkozik. „Vad Márta igazgatónővel együtt lassan egy éve egyeztettünk erről a kérdésről Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős magyarországi államtitkárral és Brendus Réka főosztályvezetővel, akik ígéretet tettek arra, hogy megpróbálnak segíteni a hatástanulmány elkészítésében. Idén tavasszal a szükséges dokumentációkat elkészítve elindíthattuk a folyamatot, és ma ott tartunk, hogy a hatástanulmányra vonatkozó hivatalos szerződéseket is aláírtuk, így a munka elkezdődhet – tudatta az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Hozzátette: a dokumentáció a szerződés szerint olyan mélységű, hogy lehetőséget nyújt akár a főbérlő nagyváradi önkormányzat, akár a tulajdonos vagy bárki más számára, hogy európai uniós pályázattól kezdve bármilyen finanszírozási, kivitelezési szerződéshez teljes jogalapul szolgáljon.

Ciubotariu Éva, az oktatási intézmény aligazgatója elmondta, örülnek, hogy végre elkezdődhet a hatástanulmány elkészítése, és így lehetőség adódhat arra, hogy immár pontosan lássák a problémákat, de a megoldásokat is. „Jól érezzük magunkat az épületben, amióta normalizálódott a fűtés kérdése, de igazi közösségi ajándék lenne az, ha évfordulónkra állványok között járkálhatnánk, mert az már azt bizonyítaná, hogy a felújítási munkálatokra is biztosítottak a források. Nagyon hálásak vagyunk a mostani segítségért az alapítványnak, az azt támogató anyaországi kormányzatnak és a társfinanszírozó RMDSZ-nek. Az anyaországi támogatást a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül biztosítja” – tudatta az aligazgató.

Bihar Megyei RMDSZ Sajtóiroda