https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1312
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2019.08.20

Ingyen kóstolhatók az ünnepi sütemények

Az idei Nyitott ablak Európára rendezvénysorozat egyik újdonsága, hogy elkészült Nagyvárad süteménye és Biharország tortája. A cukrászkülönlegességek még ma és holnap délután ingyen megkóstolhatók a váradi Fan Ice cukrászdában (a Barátok temploma mellett).

Elsőként a Partiumban és Erdélyben ünnepi édességeket is kínálnak a nagyközönségnek a Nyitott ablak Európára szervezői, egészen pontosan a Bihar Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány, együttműködésben a Fan Ice, illetve a Bacio Dolce cukrászdával. A Nagyvárad belvárosára jellemző építészeti stílus ihlette a szecessziós desszert elnevezésű süteményt, Biharország tortája pedig a határ két oldalán elterülő Bihar és Hajdú-Bihar megye szoros kapcsolatának a jelképe.

Mindkét cukrászati remek a Fan Ice cukrászda saját laboratóriumában készült, tudtuk meg Ludescher Gabriella cégvezetőtől. A sütemény emlékeztet a zserbóra, de mákos-diós-almás-szilvalekváros tölteléke különlegesen harmonizáló ízeket egyesít. A süteménykockák tetejét pedig – a szecessziót idézve – stilizált marcipántulipán díszíti, a mintát Stern-palotán látható virágmotívum ihlette. A krémsajtos-fahéjas-szilvás torta tetején az összetartozás hangsúlyozásaként a két szomszédos megye térképét formázó díszítés kapott helyet.

A kétféle finomságot hétfő délután először a nagyváradiak kóstolhatták meg, és láthatóan mindenkinek elnyerte a tetszését. Ma a debreceni Virágkarnevál közönsége is megízlelheti a kreációkat, de a váradi ünnepségek idején – vagyis ma és holnap délután 5-től este 8-ig – a Fan Ice cukrászdába betérők ismét ingyenes kóstolón vehetnek részt.

Az említett cukrászdában, illetve a Bacio Dolcéban (a Kossuth utcai neológ zsinagóga mellett) meg is vásárolhatók a desszertek, és Ludescher Gabriella elmondása szerint rendelésre máskor is elkészítik, ha van rá igény.