https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1311
Szerző: Tóth Hajnal
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek, Kultúra
2019.08.20

Nyári zene a Körös-parton

A diákoké, a tehetséges, szépreményű fiataloké volt a főszerep és a színpad a Nyitott ablak Európára rendezvénysorozat hétfői napján.

A Garasos-híd melletti Körös-parti részen gyülekezett a közönség. Volt, aki csak véletlenül tévedt oda, mondjuk, épp kutyasétáltatás közben, s elidőzött kicsit – hallgatva a kellemes zenéket ezen a forró nyárdélutánon, majd nyárestén. Néhány gyerkőc fára mászott, odébb pedig mátkapárok fényképezkedtek. Muzsikahallgatás közben a Könyvmentők sátrához is el lehetett látogatni, köteteket böngészni, vásárolni, csereberélni.

Elsőként a Nagyváradi Művészeti Líceum növendékei léptek föl. Amint a felkonferáláskor elhangzott: a művészeti líceum az az iskola, mely emberi életeket színesít – a tanintézet egyik diákjának megfogalmazása szerint. Emellett Bihar megye, illetve a térség egyetlen magyar tannyelvű, művészeti oktatást adó tanintézete, ahol V. osztálytól egészen az érettségi megszerzéséig tanulhatnak a diákok. A líceumban jelenleg zene- és képzőművészeti ágon folyik oktatói-nevelői munka, és újdonság, hogy tavaly ősztől magyar nyelvű műépítészeti osztályt is indítottak. Idén is két IX. osztály indul a művészetiben, ahol zenét, éneket, képzőművészetet és műépítészetet tanulhatnak az ifjak. Emellett elemistáknak külsős zeneművészeti osztályokat is működtetnek.

Először a X. osztályt végzett Turzó Adriennt láthatták-hallhatták az érdeklődők, aki elemistaként zongorázni tanult, ötödiktől rajz szakon folytatta tanulmányait, ám végül az éneklés szeretete győzött, így kilencediktől magánének szakra jelentkezett. Most popslágerekkel lépett föl. A VII-et végzett Kelemen Kilián Kevin szívéhez nagyon közel áll a klarinét és a szaxofon. Ő Beethoven-darabbal készült erre az alkalomra. Ezután egy ikerpár, a VIII. osztályt végzett Ana és Ioan Marian hegedűjátéka következett. Beethoven Örömódáját és Sosztakovics híres Második keringőjét játszották el. A IX-et végzett Ilisz Dominik idén az országos tantárgyversenyen Bukarestben első helyezést ért el – meglehetősen erős mezőnyben. Emellett különféle versenyekről tért már haza fontos díjakkal, ezzel is öregbítve az iskola és a város hírnevét. A zongorázás mellett kiváló tanuló is. Ezúttal egy Chopin-kompozícióval örvendeztette meg a közönséget. A művészetisek programját egy frissen alakult együttes zárta. Az énekes a XI.  osztályt végzett Porsztner Abigél volt, zongorán kísérte osztálytársa, Molnár Roland, és gitáron játszott barátjuk, Erdei Norbert, aki már egyetemista. Mindannyian vallják: a zene sokrétűen fejleszti a személyiséget, és képes mindenbe életet vinni. Ez alkalommal jólismert rock- és popfeldolgozásokat adtak elő.

Ezután Deé Róbert és a váradi Francisc Hubic Művészeti Iskola Fúvószenekara koncertezett. A fúvósok vidám, pörgős muzsikával, fülbemászó dallamokkal kedveskedtek a közönségnek.

Végezetül a fúvósok műsora után a Nagyvárad Táncegyüttes művészei adtak elő néhány jelenetet a Népek tengere című nagysikerű folklórelőadásukból.