https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=131
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Belényes
Rovat: Kultúra, Közélet
2018.03.28

Folytatódhat a Körösvidéki Múzeum felújítása

Hamarosan kiírják a közbeszerzést a Körösvidéki Múzeum felújításának folytatására. A Regionális Operatív Programon keresztül 19,4 millió lejnyi vissza nem térítendő támogatást kapott erre a célra a múzeum és az azt fenntartó Bihar Megyei Tanács.

A részletekről Aurel Chiriac múzeumigazgató Ioan Mang és Traian Bodea megyei tanácsi alelnökökkel együtt számolt be. Amint Mang lemondta, már a helyhatósági választást megelőző kampányban is prioritást jelentett számukra a múzeum megnyitása, mivel 2011–2016 között stagnált az egykori királyi hadapródiskola épületének felújítása. A munka folytatását saját büdzséjéből kezdte a megyei tanács, ami nagy pénzügyi erőfeszítést jelentett, ám most a közel ötmillió eurós támogatással újabb fontos lépést tehetnek.

Aurel Chiriac arra hívta fel a figyelmet, hogy a Körösvidéki Múzeum gyűjteménye az ötödik legnagyobb Romániában, és több mint ezer darabjuk a nemzeti vagyon része. A Regionális Operatív Program keresztül 19,4 millió lejes támogatást nyertek el, a projekt összértéke pedig, melynek keretében a múzeum udvarát és első emeletét tetszik rendbe, 21,6 millió lej. A támogatási szerződést december 11-én írták alá Nagyváradon, a projekt időtartama 34 hónap, azonban a múzeumigazgató szerint a kijelölt határidő, azaz 2020. október 10. előtt elkészülnek majd a munkával.

A pénzből a múzeum első emeletén alakítják majd ki a természettudományos, művészeti és történelmi (a középkorral bezárólag) részlegeket. A múzeum kapuját és udvarát is felújítják, építenek egy amfiteátrumot, illetve parkolóhelyeket is kialakítanak személygépkocsik és autóbuszok számára egyaránt. Mintegy 20 autó és 7-8 busz férhet majd el a parkolóban, a múzeum udvarán pedig szabad lesz a fűre lépni, hiszen ott is közösségi teret alakítanak ki, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek majd, mondta az igazgató.

Ami a közbeszerzési eljárást illeti, Ioan Mang újságírói kérdésre elmondta: hamarosan kiírják azt; a szakembereknek azt kell eldönteniük, hogy az emelet, illetve az udvar rendbetételét külön kezeljék-e majd a kiírásban.