https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1301
Szerző: Kocsis Csaba
Település:
Rovat: Szomszédoló
2019.08.17

Aki a halottakkal is jól bánt

Szabó Miklós vegyész, amatőr színész, fotográfus, idegenvezető. Berettyóújfaluban született 1951-ben, de csak egy hétig élt itt, hiszen a szülei hazavitték Földesre. Ott járta ki az általános iskolát, aztán a vegyipari következett Debrecenben. Ötven év elteltével jött „haza”. Az elmúlt fél évszázadban 146 országban járt. Tapasztalatairól előadásokat tart Hajdúszoboszlón és Berettyóújfaluban Világkóstoló címmel. Jelenleg kisnyugdíjas és világcsavargó. Otthonában kerestem fel, hiszen Földes csak 14 kilométerre van Berettyóújfalutól.

– Mi mindig itt laktunk, ez volt a szülői ház: konyha és két szoba. A színjátszó kör, az irodalom volt az, ami lekötött. Egy nagynéném, Arany Éva képesítés nélküli tanító szerettette meg velem a magyar nyelvet, neki köszönhető, hogy ma is tudok fejből két-háromszáz verset. Mire befejeztem az általános iskolát, a jelentősebb klasszikusokat is mind olvastam Victor Hugótól Zoláig, de Tolsztoj, Gogol sem volt ismeretlen előttem. Debrecenben a legnagyobb iskolakerülők bandájába tartoztam. Nem is tudták a szüleim, hogy külön engedéllyel tudtam csak leérettségizni a vegyipariban, mert olyan sok volt a hiányzásom. Nem rosszalkodtunk, állandóan a Csokonai Színházban lógtunk, ahol olyan nagy nevek játszottak, mint Mensáros László, Darvas Iván, Márkus László, Lontay Margit vagy Nagy Anna, aki a Pacsirta című filmmel vált híressé.

– Hogyan tanult meg fotózni?

– Volt egy gépem, azt kattintgattam, az előhívás pedig vegyészként is különösen érdekelt. Az oroszt jól megtanultam a középiskolában. Jól el volt raktározva, és ha kellett, elővettem. A legszebb példa erre, amikor először mentem Japánba a Szovjetunión keresztül a testvéremmel, aki orosz szakos volt, de nem mert beszélni. Nekem viszont megeredt a nyelvem. Utaztunk repülőn, hajón, vonaton. Sztrogoff Mihály útját jártuk be. Szerencsére a vakítás elmaradt.

– Mikor volt ez az út?

– A rendszerváltás után.

– Mikor kezdett idegen nyelveket tanulni?

– A katonai szolgálatomat Miskolcon kezdtem, a karhatalomhoz kerültem, amelyet halálezrednek hívtak. A második esztendőt Budapesten szolgáltam, alhadnagyként szereltem le. Ezután elmentem a Rendőrtiszti Főiskolára idegen nyelv szakra. Ott tanultam meg a nyelveket. Napi öt órában. Már a leendő munkahelyem is megvolt, de valaki „fontos” ember lánya került oda az utolsó pillanatban, nekem pedig felajánlottak Debrecenben egy „tyúktolvajüldöző” nyomozói állást. Kiléptem. Ott álltam 1975-ben egy rendőrtiszti diplomával és egy vegyész oklevéllel a semmiben, és alig tudtam megélni az alkalmi fordításokból. Aztán a református teológián tanítottam angolt. Ott ismertem meg Erdős Györgyöt, a legjobb japán fordítót és tolmácsot, aki egy kis fülkében üldögélt ott, és mindig volt Unicumja. Jól összehaverkodtunk. Ő tökéletesítette a japántudásomat, én viszonzásként angolt tanítottam neki és az egyik fiának.

– Mi volt az első jelentősebb útja?

– 1986-ban végeztem el az idegenvezetői iskolát. Ezt a Belkereskedelmi Minisztérium működtette. Ott maradtam tanítani. Jó volt, mert idegen nyelven tartottam a foglalkozásokat. Aztán felkértek tolmácsolni, majd szakmai utakra is eljártam. Az első külföldi utam egy bulgáriai sítúra volt. Ezek után a cégek is megtaláltak. A bejövő üzletembereknek tolmácsoltam a bankszektorban, a vegyiparban vagy a mezőgazdaságban. Egyre több utazási irodával kerültem kapcsolatba. Maximálisan működött az önkizsákmányolás, mert kétszer nem lehetett nemet mondani. Így indult be a nagy csavargás, így jött össze az a 146 ország, amit bejártam. Az Antarktisz kivételével minden kontinenst meglátogattam. Voltam az Északi-sarkon is, ahol műeszkimókat néztem, és aludtam igluban egy éjszakát. Amerikában az útépítéssel kapcsolatban bejártuk az összes autópályát az akkori Közlekedési Minisztérium szakembereivel. Sokat voltam Izraelben, Japánban, Egyiptomban. A Luxor szerencsejáték nyerteseit mintegy másfél éven keresztül én kísértem Egyiptomban. Egyszer egy féléves ott-tartózkodás miatt súlyos betegségem lett, nemcsak nekem, a munkatársamnak is. Szerintem sokat számított, hogy akkor nem ittunk alkoholt. A Níluson hajóztunk, és nagyon drága volt a szesz. Később szinte a védjegyemmé vált, hogy mindig volt a táskámban egy üveg whisky. Nem is volt több betegség!

– Hol volt a legtovább?

– Floridában nyolc hónapot éltem, de Thaiföldön is. Vártam a magyar turistákat, és megpróbáltam életben maradni. Korfun hat hónapot voltam, Andalúziában és Máltán is sok időt töltöttem. Mindenütt vannak magyarok, de nekem az volt a tapasztalatom, hogy mindenkivel barátkozhat az ember, csak a magyarokat kerülje. Sokan előszeretettel csapják be a honfitársaikat. Thaiföldön és Balin találkoztam ilyen esetekkel. Persze voltak üdítő kivételek is. Izraelben volt egy nagyon művelt, mindig elegáns tolmácsnő. Az elsők között vándorolt ki Magyarországról. Kiderült, hogy traktorosként kezdte a pályáját az első kibucok egyikében a Tiberiás-tó partján. George Pataki, New York állam volt kormányzója is talpig úriember, mindig szakított rám időt egy vacsora erejéig, ha arra jártam.

– Voltak érdekes élethelyzetek?

– Egyszer, amikor elhagytuk Kairót, két óra múlva földrengés rázta meg a várost, és San Franciscóból is három órával a földmozgás előtt sikerült eltávoznom. Floridában az Andrew hurrikán másfél órával azután csapott le, hogy felszállt a gépem. Jeruzsálem arab negyedében voltam túsz 28 óra hosszat. Az utazási iroda elfelejtett fizetni a partnerének, így engem zártak be. Nigériában elraboltak, de két nap után meg tudtam lógni. Reménytelennek tartottm, hogy bárki is fizessen értem 60 ezer dollár. Volt, hogy a csoportot kellett kimenekítenem Izraelben egy lövöldözésből. Három kényszerleszállás, ráadásul mindig az óceán felett volt a baj… Egyiptomban, a Fekete sivatagban kilőtték a buszt alólunk… Ha emberekkel vagy, mindig történik valami, ne adj’ isten, meghal valaki… Akkor egy halottal is jól kell bánnod… Négy ilyen alkalom volt az útjaim során, a szükséges engedélyek beszerzése után három embert koporsóban szállítottak haza, egyet az illető ország törvényei miatt hamvasztani kellett. Az urnát én hoztam haza Nepálból. Mindenütt átforgatták a hamvakat, hogy nincs-e bennük kábítószer… Buszos körutazás során többször léptem át a határt Giurgiunál. Egyszer a határőr gyanakodva nézte az útlevemet. A busz és a sofőr nyugatnémet volt, az utasok amerikaiak, csak én voltam magyar. Kérdezte, hogy én mit keresek itt. Mondtam, én vagyok a főnök. Erre beleejtette az útlevelemet a sárba, és rálépett. Három üveg whiskymbe, 5 kg kávémba és két karton arany Kent cigarettámba került, hogy visszakapjam.

– Váradon nem járt soha?

– 1997-ben a munkám mellett megnyitottam a saját utazási irodámat Millennium ’97 néven. Akkor nyáron Andalúziában jártam, és meglehetősen jól jöttek össze a dolgok. Korfun találkoztam Aranyos Károllyal, a Honvéd Művészegyüttes igazgatójával. Amikor létrejött a vállalkozásom, felkeresett, hogy az együttes utazásainak megszervezésében működjek közre. Itt ismerkedtem meg Novák Ferenc „Tatával”, az együttes művészeti vezetőjével, és nagyon jó barátság lett belőle. Rendezett egy darabot, a Nyulak Margitja című szomorújátékot a váradi színházban. Tata hívott, menjünk el a premierre az igazgató úrral, jó lesz a premier utáni bankett, bár egyelőre nincs rá pénz. Gondoltuk, akkor segítünk. Megraktuk az autót rogyásig étellel-itallal, a határon sem volt semmi gond. A színháznál viszont nem várt senki. Végül került valahonnan egy ember, de a munka jelentős részét Aranyos ezredes úr, Tata, a sofőr és én végeztük el. Nem volt megterítve, megterítettünk. Végigizgultuk ezt a nagyon szomorú játékot, és beálltunk felszolgálni, mert pincér sem volt. A vacsora végén még jót beszéltem egy meg nem értett költővel, aki szerette volna, ha megvásárolom a legújabb kötetét. Most a népfőiskolásokkal jártam Váradon, másik arcát ismerhettem meg a városnak. Lenyűgöztek a pompás szecessziós épületei, ha lesz időm, felkerekedem újra.