https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1287
Szerző: Hajdu Attila
Település:
Rovat: Sport
2019.08.12

Falvak csatájává válhat a IV. osztályú futball-liga

Az elmúlt évekhez képest igencsak szoros küzdelem zajlott a IV. ligaként is ismert megyei I. osztályú focibajnokságban. A bajnoki címet a Váradszentmártoni KSK szerezte meg, ezzel megvédte tavalyi elsőségét, míg a bajnokságból, nem kis meglepetésre, három város – Székelyhíd, Nagyszalonta és Belényes – csapata esett ki.

A tizenhat résztvevő közül egy, a Gyapjúi Dacia Községi Sportklub már az őszi idény közepén visszalépett, de szerencsére más együttes nem követte a példáját a bajnokság végéig. Az első helyért vívott harcban két együttes, a tavalyi bajnok Váradszentmártoni KSK és a trónkövetelő Nagyváradi Atlétikai Club volt érdekelt, s bár előbbi villámrajtot vett, az őszi idény végére ismét szorossá vált a küzdelem. Aztán a tavaszi idény rangadóját magabiztosan nyerte meg a szentmártoni gárda a váradi „sasokkal” szemben, így eldőlt az első hely sorsa. Ősszel és tavasszal is Békés megyei játékvezetők dirigálták a bajnoki rangadót, s mindkét találkozón remekül teljesítettek.

A szentmártoniak a feljutásért vívott osztályozó első és második felvonását is sikerrel vették, mindkétszer 2–0-ra legyőzték a Kolozs megyei Szászfenes együttesét, így hazai közönség előtt (a biharszentjánosi pályán) ünnepelhették a feljutást. Bihar megyei bajnokcsapat négy év szünet után jutott fel ismét a harmadosztályba (előzőleg a Harangmezői FC, a Diószegi SK és a Váradszentmártoni KSK próbálkozott sikertelenül). Egyúttal a szentmártoni klub második számú csapata jogot kapott arra, hogy a megyei I. osztályban szerepelhessen.

A megyei másodosztály első csoportjában szintén a hajrában dőlt csak el a bajnoki cím sorsa: a Váradszentmártoni KSK II. nem kis szerencsével előzte meg a Mezőtelegdi Forestát, ám sikere nem jelentett automatikusan feljutást, ehhez a „nagyobbik testvér” sikerére volt szükség a III. ligás tagság megszerzésében. A szabályok szerint ugyanis egy klubnak csak egy képviselője lehet egy pontvadászatban. A második csoportban a Vaskohi Biharea bizonyult a legjobbnak, miután a visszavágók során ledolgozta hátrányát, majd megelőzte riválisait.

Drámai osztályozók

Azt már az odavágók során látni lehetett, hogy a kiesés elkerüléséért vívott harc ezúttal sokkal keményebb lesz, mint az előző években, ugyanis két gárda, a 13. és a 14. helyezett osztályozót kell hogy játsszék a megyei másodosztály két csoportjában második helyen záró gárdával. Hat csapat (Élesd, Madarász, Vaskohszilás, Belényes, Nagyszalonta, Székelyhíd) folytatott ádáz küzdelmet a tagság megőrzéséért, illetve az osztályozó elkerüléséért. Az osztályozókon a Belényesi Bihorul a Mezőtelegdi Forestával, a Nagyszalontai Olimpia pedig a Biharrósai Unireával mérte össze erejét. A papírforma az első osztályú együttesek sikerét ígérte, ám a pályán más történt.

A telegdiek kétgólos előnyt elszalasztva döntetlennel (2–2) zárták a belényesiek ellen hazai pályán megrendezett első meccsüket, ám végül idegenben kivívták a feljutást. A Fekete-Körös menti városban lejátszott mérkőzésen közel egy órán át játszott emberhátrányban a hazai csapat, ennek ellenére az utolsó percig őrizte élvonalbeli tagságát. A lefújást megelőző pillanatokban azonban Karácsonyi Gergő lőtt szépségdíjas gólt, ezzel pedig a telegdi csapat sikerével (összesítésben 3–2) zárult a párharc.

A másik ágon villámrajtot vett a Biharrósai Unirea, és hazai pályán háromgólos (3–0) előnyre tett szert a hajdúvárosiakkal szemben. A visszavágón nagyot küzdött a szalontai csapat, de nem sikerült megfordítania a párharcot. A 3–2-es vereség ellenére a Belényes melletti község csapatának játékosai ünnepelhettek a végén, hiszen összesítésben megszerezték az I. osztályú tagságot.

Szalontai bajnoki cím

A megyei I. osztály ifjúsági bajnokságában a Nagyszalontai Olimpia VSK gárdája bizonyult a legjobbnak, így a hajdúvárosi csapat tagjai vehették át a kupát, okleveleket és zöld színű bajnoki mezeket a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (BMLE) főtitkárától, Boros Pétertől. Az ünnepségen jelen volt Nagyszalonta polgármestere, Török László is.

Ami a további korosztályos ifibajnokságokat illeti, a Margittai Viitorul (U15) mellett – a Berettyó menti város együttese olyan küzdelemben lett első, amelyben nem vett részt az a három váradi gárda, amely az országos bajnokságban szerepelt – a Nagyváradi Bihorul Sportiskola (U13) és a Nagyváradi Luceafărul (U11) számára termett babér, utóbbi két küzdelemben a második helyen a Nagyváradi Viitorul gárdája végzett. A megyeközi osztályozókon azonban egyik megyei bajnokcsapat sem járt sikerrel, így három éve nincs olyan képviselője a megyének, amely legalább a területi selejtezőt sikerrel vette volna.

Hogyan tovább?

A BMLE július 26-ig várta a csapatok jelentkezését a felnőtt és ifjúsági bajnokságokba. Ekkor dőlt el az is, hogy az I. osztályban érdekelt együttesek közül melyek vállalják a szereplést. Ha a jogot szerzett együttesek közül egy vagy több visszalép, akkor a kieső gárdákból töltik fel a bajnokságot. Ez reményt adhat a folytatásra a belényesi, a szalontai, de még a székelyhídi labdarúgócsapatnak is. Egyelőre az biztos, hogy az új idényben hat városi (két váradi, valamint egy-egy mihályfalvi, vaskohi, élesdi és vaskohsziklási) és 12 községi csapat vághat neki a pontvadászatnak.