https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1283
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad, Bihar, Biharfélegyháza, Paptamási, Bihardiószeg, Székelyhíd
Rovat: Közélet
2019.08.07

Nyitott ablak Európára

Debrecenben az 50. Virágkarneválra készülnek, Nagyváradon és Bihar megye más településein 14. alkalommal szervezik meg az államalapítás ünnepe alkalmából a Nyitott ablak Európára elnevezésű programsorozatot, amely ezúttal nyolcnapos lesz.

Csütörtökön Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök és Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar megye közgyűlésének elnöke, illetve Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere tájékoztatta a sajtót a Nagyváradon és a megyében augusztus 15-től 22-ig tartó programsorozatról. Mindhárman hangsúlyozták a határ menti térségek sikeres gazdasági együttműködése mellett a kulturális kapcsolatok szerepét. A nyolcnapos rendezvény szervezői: a Bihar-Hajdú Bihar Eurorégió Alapítvány, a Bihar, illetve a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat, Nagyvárad és Debrecen Polgármesteri Hivatala, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR), továbbá Székelyíd Polgármesteri Hivatala.

Komolay Szabolcs az 50. debreceni Virágkarnevál programjait is a megjelentek figyelmébe ajánlotta, s azt is elárulta, hogy idén augusztus 20-án mintegy 2000 fellépője lesz a rendezvénynek, a menetben 17 külföldi és tíz magyar csoportot, illetve 18 virágkocsit láthatnak az érdeklődők. A 18 kocsi harmadát, hatot másnap, 21-én Nagyváradon, illetve 22-én Biharon, Paptamásiban, Biharfélegyházán, Bihardiószegen és Székelyhídon is láthatunk majd.

Komolay Szabolcs elmondta még, hogy az egyik virágkocsi, mely a hajdú-bihari megyeszékhely ajándékaként jön át Biharba, hagyományosan a Szent Koronát ábrázolja. Emellett Nagyvárad és Debrecen közös kocsija (egy magyar és egy román népviselete öltözött pár), a Ferenc pápa látogatására készített, a Szent László-legendát ábrázoló kocsi, Bihar és Hajdú-Bihar közös kompozíciója („Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”), a japán Tajoma régió és Debrecen közös kocsija (A fehér és a vörös oroszlán tánca), illetve a debreceni Fórum bevásárlóközpont (A divat örök) kocsija gördül majd át a határon. A két megye közös kocsijáról Pajna Zoltán beszélt, s az is elhangzott: ez Bihar megyében maradt majd. Újságírói kérdésre az is kiderült, hogy a kocsi értéke 18 ezer euró, ezt a két önkormányzat fele-fele arányban fizeti; Bihar megye mintegy 300 ezer lejt különített el az ünnepségsorozatra.

A nagyváradi és Bihar megyei programokat Pásztor Sándor ismertette. Ezek több helyszínen zajlanak majd, például a Garasos híd mellett, a Körös-parton, a várban és a Szent László (ma Unirii) téren. A programok között egyaránt lesznek gyermekeknek és felnőtteknek szólók, például megkóstolhatják majd Nagyvárad süteményét és a megye tortáját, s többek között fellép Tamás Gábor és Péter Szabó Szilvia is. A részletes programot itt https://www.facebook.com/events/2101876616590898/ olvashatják.