https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=126
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Nagykágya
Rovat: Közélet, Gazdaság
2018.03.23

Németországi adomány a nagykágyai szaklíceumnak

A nagykágyai 1. számú Műszaki Líceum tanműhelye a napokban különböző fémmegmunkáló gépekkel gazdagodott. Az adományként érkezett szállítmányt a németországi Lörrach szakközépiskolája ajánlotta fel.

Minden bizonnyal sokáig emlékezetes lesz a nagykágyai szakoktatás számára 2018. március 22., ugyanis ekkor érkezett meg az első gépszállítmány Németországból, összesen 11 síkköszörű, marógép és fúrógép. A tanintézet fejlődése nagy lendületet vett, illetve arra készül, hisz amellett, hogy nemrég teljes felújításon esett át, a következő tanévtől az úgynevezett duális képzést is beindítják. Ezzel kapcsolatban már az elmúlt évben találkozót szervezett iskolaigazgatók számára a Bihar Megyei Tanács, erre meghívást kapott Werner Braun iskolaigazgató is Brassóból. Náluk már sikeresen működik a duális képzés.

Megyénkben elsőként Belényesben és Nagykágyán vezetik be ezt a képzési formát. Utóbbi helyen hegesztőket képeznek majd, ahogyan arról lapunk decemberi számában is részletesen beszámoltunk. Csak emlékeztetőül mondjuk el, hogy a Kronstadt-modell lényege abban áll, hogy az iskola partneri kapcsolatban áll a képzésben részt vevő cégekkel, azok elvárásaihoz igazodik. A fő hangsúly a gyakorlati képzésen van, ezt nemcsak a tanműhelyekben, hanem az érintett vállalatoknál is szervezik. A nagykágyai iskolaközpontnak ezért nagy segítséget jelent a lörrachi szakiskolával létrejött kapcsolat.

Karancsi Béla iskolaigazgató elmondta, 2016-ban a felújított iskola átadásán részt vettek a németországi testvértelepülésük,  Grenzach-Wyhlennek a küldöttei is. Akkor vetődött fel, milyen jó lenne, ha használt, de jó állapotban lévő gépeket tudnának juttatni a szaklíceumnak. A német vendégeket hazatértük után tettekre ösztönözte a segítő szándék. Tavaly nyáron jött a jó hír, hogy találtak egy lörrachi tanintézetet, amelyik, miután fokozatosan lecseréli az oktatáshoz szükséges gépeit, szívesen átadja azokat a kágyaiaknak. A gépek leszerelése, csomagolása és szállítása már az itteniek feladata volt. Karancsi egy küldöttséggel oda is utazott, s örömmel látták, hogy kiváló minőségűek a gépek. Megbíztak egy arra szakosodott céget a szereléssel és csomagolással, már csak egy jókora nyerges vontató kellett a szállításhoz. Béres Csaba polgármester pedig megígérte, hogy a székelyhídi önkormányzat kifizeti a felmerülő költségeket.

Ezzel még nem ért véget a történet, hisz júliusban újabb szállítmány fog érkezni, 15 esztergát és egy síkköszörűt kapnak. Ezzel megnyílt az esély arra, hogy Nagykágyán a hegesztő szak beindítását követő évtől fémmegmunkáló szakembereket is képezzenek.