https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1232
Szerző: Balázs Anita
Település: Belényes
Rovat: Életmód
2019.06.30

Menhelylakóknak kerestek gazdát

Örökbefogadó nyílt napokat tartott a nagyszalontai kutyamenhely. Több állat talált gazdára, ezért a szervezők rendszeresítenék a kutya-ember találkozókat.

A kutya az ember leghűségesebb társa, mindig ott van a bajban, távol tartja a kéretlen látogatókat, és meg is védi gazdáit az idegenektől. Az emberek azonban igencsak szélsőségesen viszonyulnak e négylábúakhoz, hiszen sok esetben annyira szeretik a kutyáikat, hogy „nincs szívük” ivartalaníttatni őket, de amikor a ház udvarán megjelennek a kutyakölykök, zsákba rakják és sorsura hagyják az ártatlan jószágokat. A kiskutyák jobb esetben egy menhelyen kötnek ki, de bizony gyakran végzik árkokban, vízfenéken.

A menhelyekre persze sok felnőtt kutya is kerül. Vannak, akik megunják egykori kedvencüket, és érzéketlenül képesek otthagyni őt az út szélén egy fához vagy jobb esetben a menhely ajtajához kötözve.

Mégis, bízva abban, hogy többen vannak azok, akik nem így viszonyulnak a kutyákhoz, a nagyszalontai Innocente Állatvédő Egyesület március közepén első alkalommal szervezett nyílt napot a Zilahy Lajos Művelődési Ház udvarán azzal a céllal, hogy a menhelyen nevelkedő kutyáknak gazdát találjanak.

Az udvaron felállított kifutókban a legszélesebb kutyakínálat fogadta az érdeklődőket, a játékos kiskutyák és a higgadt nagykutyák türelmetlenül várták, hogy valaki megsimogassa vagy akár ölbe vegye őket. A gyönyörű, egészséges, kis és nagy növésű, változatos színű és fajtájú kutyák láttán mindenkinek az az érzése támadhatott, hogy megtalálja az örök barátságot, első látásra.

Az eseményen jelen volt Lavinia Jurca nagyváradi állatorvos, tőle a jelenlévők hasznos tanácsokat kaptak a veszettség elleni oltásról, a féregtelenítésről és ivartalanításról, a chipek fontosságáról, szóval mindarról, amit tudni kell a felelős kutyatartóknak.

A helyszínen voltak olyan nézelődők is, akik szívesen hazavittek volna egy kutyát, de inkább próbálták lebeszélni magukat és valamilyen kifogást találni, hogy miért ne vegyenek magukhoz mégse egy négylábút. Nekik az egyesület vezetője, Ráksi Ferenc elmondta, lehetőség van arra is, hogy valaki örökbe fogadjon egy kutyát az általuk őrzött ebek közül akkor is, ha nem tudja elvinni. Akár naponta látogathatja a menhelyen a kiválasztott kutyust, elláthatja finom falatokkal, sétáltathatja vagy játszhat vele.

Az esemény délután ért véget, és a szervezők nagy örömére kilenc négylábú talált szerető gazdára, illetve a nagylelkű állatbarátok jóvoltából sikerült néhány zsák száraz eledelt is összegyűjteni a menhely lakói számára. A nyílt nap sikerének köszönhetően az Innocente Állatvédő Egyesület vezetősége úgy döntött, hogy április 7-én ismét örökbefogadási programot szervez. Az immár második eseménynek ez alkalommal a városközpont egyik parkos területén jelölt ki helyet a polgármesteri hivatal.

A felállított kifutók megteltek a négylábúakkal, „akik” csak arra vártak, hogy valaki hazavigye vagy legalább megszeretgesse őket. A menhely vezetői ez alkalommal is nagyon aranyos, egészséges, kicsi és nagy növésű kutyusokat hoztak el az örökbefogadási napra, így mindazok, akik szerettek volna egy új barátot hazavinni, bizonyosan megtalálhatták a számukra megfelelő négylábú társat.

A napsütéses időnek köszönhetően számos nagyszalontai látogatott ki a helyszínre, és a szervezők nagy örömére ezúttal is gazdára talált öt négylábú, illetve voltak, akik jelezték, hogy ellátogatnak a menhelyre, és onnan fogadnak majd örökbe egy kutyust. Emellett a nagylelkű állatbarátok jóvoltából 350 lej adomány is összegyűlt a nap végére, valamint ismételten több zsák száraz eledellel gazdagodott a menhely.

Az Innocente Állatvédő Egyesület vezetői a jövőben rendszeresíteni kívánják a hasonló örökbefogadási napokat, remélve, hogy idővel minden kutyus szerető gazdára talál.