https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1220
Szerző: Dérer Ferenc
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2019.06.24

Tehetséges ifjú zongorista nagyváradi koncertje

Sokan voltak kíváncsiak GAVRUCZA-NAGY PÁL fiatal zongoristának, a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanulójának bemutatkozó koncertjére a nagyváradi Posticum dísztermében.

Rég nem vettem részt olyan eseményen, melynek a nagyváradi Posticum adott otthont, ezt is pótoltam azzal, hogy ott voltam a Táncok és legendák címet viselő komolyzenei koncerten március utolsó szombatján. A nagyon fiatal, de rendkívül tehetséges – nyugodtan nevezhetjük már zongoraművésznek – Gavrucza-Nagy Pál, a városunkban jól ismert család sarja mutatta be tudását szülei, nagyszülei, egykori osztálytársai, tanárai, rokonok és barátok, zenekedvelők előtt a Posticum zsúfolásig megtelt nagytermében. Akik ott voltak, nem csalódtak, Gavrucza-Nagy Pál kiforrott játéka lenyűgöző volt. Egy igazi fiatal virtuózt ismerhettünk meg, előadását nagy elismeréssel fogadta a közönség.

Az est kezdetén Nemes István, a Posticum programvezetője köszöntötte a hallgatóságot, örömét fejezte ki, amiért intézményük ad otthont egy nagyváradi születésű fiatal zongorista bemutatkozásának. A továbbiakban Ferencz Mercédesz, a nagyváradi Képzőművészeti Líceum tanára, Gavrucza-Nagy Pál egykori zongoraoktatója beszélt tanítványáról és gratulált az eddigi teljesítményéhez. Köszöntötte egykori tanítványát Ungvári Ildikó, „Buzsu nővér” a Kuckó óvodából, ahová Pál is járt, valamint Veres-Kovács Valéria, aki bábaként világra segítette Pált.

Ígéretes kezdetek

A mos tizennyolc esztendős fiatalember 2010–2012 között a Francisc Hubic Művészeti Iskolában kezdett zongorázni tanulni, első tanára Hausmann György volt. Később, 2012–2015 között a nagyváradi Művészeti Líceum tanulójaként már versenyeken vett részt. Akkori tanára Ferencz Mercédesz volt, ő a posticumbeli koncerten vállalta a műsorvezető szerepét is. Gavrucza-Nagy Pál ebben az időben kapcsolódott be a Talentum keresztény együttesbe édesapja, Gavrucza-Nagy László mellé. Közben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület kántorképző tanfolyamán is részt vett. Együtt koncertezett Takács Réka zongoristával a Partiumi Keresztény Egyetemen, fellépett Zilahon, ahol Johann Sebastian Bach műveit játszotta, valamint részt vett a bukaresti zenei egyetem egyik kiváló zongoraművész oktatójának, Horia Maximnak a mesterkurzusán.

Mivel a család átköltözött Magyarországra, Gavrucza-Nagy Pál zongoratanulmányait 2015-ben az egri Farkas Ferenc Zeneiskolában folytatta, majd 2016-ban felvételt nyert a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumba, ma is ennek a tanulója. Több díjat is magáénak mondhat: 2014-ben a Fiatal tehetségek versenyen Nagyváradon III. helyezést ért el; az országos hangszeres előadói verseny területi szakaszán dicséretben részesült, 2015-ben Kolozsváron a Johann Sebastian Bach Fesztiválon szintén dicséretet nyert.

Az előadott művek

A váradi koncertet a zeneirodalom gyöngyszemeiből válogatták össze. Ferencz Mercédesz minden elhangzó zenemű előtt röviden beszélt a zeneszerzőkről, a darabokról. Elsőként Johann Sebastian Bach h-moll, francia szvitje No. 3., BWV 814. hangzott el, ez a kötheni években keletkezett, hat szvitet magába foglaló szerzemény része. Majd a nagy lengyel komponista, virtuóz zongoraművész, Frédéric Chopin G-dúr mazurkája, op. 50., No. 1. csendült fel, ezt követően Johannes Brahms A-dúr intermezzója, op. 118., No. 2. hangzott el a fiatal zongorista előadásában. A továbbiakban az orosz zeneszerző, Szergej Rahmanyinov Esz-dúr etűdjét, op., 33., No. 7. adta elő, majd következett Claude Debussy francia zeneszerző két prelűdje, Az elsüllyedt katedrális (I. kötet, No. 10.) és a Lavine tábornok (II. kötet, No. 6.) hangzott el. A koncertet Liszt Ferenc szerzeménye zárta, az E-dúr legenda: Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár.

A több mint egyórás előadás végén a Posticum közönsége vastapssal köszöntötte Gavrucza-Nagy Pált, s ő viszonzásként egy ráadással kedveskedett a hallgatóságnak. Igazi zenei élményben részesültek mindazok, akik eljöttek erre a komolyzenei estre. A Posticum vezetőségét dicséri, hogy vállalták és kitűnően megszervezték a fiatal tehetség fellépését.