https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1214
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2019.06.24

Hűségesek a kezdetektől

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének múlt hónapi küldöttgyűlésén adták át a közösségi munkát elismerő Hűség és Kezdet díjakat.

Négy ismert és elismert, a Bihar megyei közéletben tiszteletnek örvendő személyiség kapta meg ebben az évben a magyar érdekvédelmi szervezet hivatalos elismerését, a Hűség és a Kezdet díjakat. A kitüntetést az RMDSZ XLIX. küldöttgyűlésén, a Szakszervezetek Művelődési Házában adta át Cseke Attila megyei RMDSZ-elnök, a laudációkat Szabó Ödön olvasta fel.

A monospetri születésű, de az ott leélt évtizedek alatt tősgyökeres bályokivá vált nyugalmazott pedagógus, Seres Erzsébet mottója: „tanulni és tanítani”. Ő a falu kulturális és társadalmi életének mozgatórugója, szervezett szavaló- és mesemondó versenyeket, irodalmi találkozókat, kirándulásokat. Hagyományőrző munkáját Szili Katalin akkori országgyűlési elnök Parlamenti Emlékéremmel jutalmazta. Szerkesztette a Bályoki Híradót, társszerzőként dolgozott a falu monográfiáján. Az RMDSZ helyi szervezetének alapító tagja, majd titkára és elnöke is volt, képviselte a Szövetséget a helyi tanácsban.

A nagyszalontai Sárközi Sándor nyugalmazott építőmérnök ma is aktív, műszaki szolgáltatásokat végez a hajdúváros elöljáróságának, egyebek mellett a víz- és csatornahálózat fejlesztési, korszerűsítési munkálataiért felel. Alakulásától tagja a nagyszalontai RMDSZ-szervezetnek, volt helyi és 22 éven át megyei tanácsos, tavaly megkapta a Bocskai-díjat.

Az érmellékivé, pontosabban érmihályfalvivá vált Boros József nyugalmazott pedagógus, közösségszervező, költő, író. A mezőváros kulturális, irodalmi életének értékes tagja már jóval a rendszerváltás előtt is. A helyi RMDSZ-szervezet alapító tagja, titkára, elnöke volt, színeiben helyi tanácsos. Nyugdíjasként is tevékeny, egyebek mellett a városi kórusban, a színjátszó csoportban, a Szépkor Egyesületben. Fordítóirodája ingyen fordítja az egyszerűsített honosításhoz szükséges okiratokat.

A nagyváradi Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének elnöke 2000-ben csatlakozott az érdekvédelmi szervezethez, de rövid időn belül a várad-velencei szervezet alelnöke lett, és két évvel ezelőttig az is maradt. Több mint egy évtizede vezeti a szépkorúak szervezetét, s bár már maga sem fiatal, fáradhatatlanul, kedvesen és vidáman végzi a rá bízott feladatokat, életkedvét, ötleteit a közösség szolgálatába állítja.