https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1213
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad, Margitta
Rovat: Közélet
2019.06.24

Átadták a Dr. Marta Buteanu-díjakat

Bensőséges összejövetelen a váradi városháza dísztermében adták át péntek délután a Bihar megyei orvosok munkájának elismerését szolgáló Dr. Marta Buteanu-díjakat. Az egészségügyi világnaphoz kapcsolódó rendezvényt a Bihar Megyei Egészségért Alapítvány szervezte.

Egyperces néma felállással tisztelegtek a közelmúltban elhunyt dr. Földes Béla emléke előtt a díjátadóra összegyűltek. A kiváló orvost, a segítőkész közösségi embert, az egészségügy terén állhatatos intézményszervezőt a továbbiakban Cseke Attila szenátor, korábbi egészségügyi miniszter méltatta tiszteletteljes, meleg szavakkal. A rendezvény, amelyen emlékét felidézték, szintén az ő kezdeményezésére jöhetett létre, hiszen Földes doktor javasolta, hogy a megye kiemelkedő orvosainak munkáját a dr. Marta Buteanuról, az első egyetemi oktató bihari orvosnőről elnevezett díjjal ismerjék el. Ugyancsak az ő nevéhez fűződik az egészségügyi asszisztensek, ápolók kitüntetésének, a dr. Mózes Károlyról elnevezett díjnak a megalapítása is. Szintén Földes Béla szorgalmazta, hogy a nagyváradi és a megyei önkormányzat bevonásával hozzák létre a térség egészségügyét segítő Bihar Megyei Egészségért Alapítványt, ennek kuratóriumi elnöki tisztét – több más civil szervezeti irányítás mellett – hosszú ideig el is látta. Természetes tehát, hogy a 2019-es Dr. Marta Buteanu-díjak egyikét posztumusz dr. Földes Bélának ítélte a most Aurel Mohan doktor által irányított kuratórium. A plakettet és az oklevelet Földes doktor özvegye és lánya vette át.

A másik idei kitüntetett, dr. Antonia Munteanu radiológus főorvos egészségi okok miatt maradt távol a rendezvénytől, kollégái juttatják el neki az elismerést. Munteanu doktornő 1960-ban végzett, Bukarestben szerzett gyakorlatot, és aradi, nagyszalontai kórházi munka után került a váradi megyei kórházba – egyetlen női radiológusként. Az ő nevéhez fűződik az itteni önálló radiológiai osztály megszervezése, és az egyetem orvosi karán radiológus generációk kerültek ki a keze alól.

A megyeszerte híres margittai szemész főorvos, Jagamos Marianne maga vette át a plakettet és a vele járó virágcsokrot Gheorghe Carp, a megyei klinika igazgatója méltató szavai után. A nyolcvanéves kora ellenére ma is rendelő doktornőt érsebész fia, Endre, és a szintén orvosi pályára készülő unokája is elkísérte a váradi díjátadóra. Jagamos Marianne alsótótfalui szolgálat után került a margittai kórházba, ő alapította az egészségügyi intézmény szemészeti osztályát. Munkásságáért több más elismerést is kapott, 2011-ben az egyetemi aranydiplomát vehette át, egy évre rá pedig az orvosi kamara érdemérmét.

A rendezvény hangulatát emelte a csak hölgyekből álló Espressione vonósnégyes közreműködése.