https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1208
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Hírek
2019.06.18

Szentivánéji fesztivál Nagyszalontán

Közeledik az év legrövidebb éjszakája, mely a szalontaiak számára egyben remek szórakozási lehetőséget is kínál, a Szentivánéji fesztivált. A június 21–23. között megtartandó háromnapos rendezvény során tucatnyi program közül válogathatnak a kultúra kedvelői.

Június 21-én, pénteken 17 órakor fotókiállítással tárja ki kapuit a fesztivál: az Arany-palota nagygalériájában ezúttal Patócs Bianka fotóit tekintheti meg a nagyérdemű, majd Tasnádi György előadását láthatják A szentjánosbogaroktól az ünnepi fényekig címmel. A fesztivál első napja operett nagykoncerttel zárul, a Kalocsai Színház művészei lépnek a Csonkatorony kertjének színpadára.

Szombaton, június 22-én délelőtt 11 órától a Fidem Egyesület szervezésében Családi napon vehetnek részt a fesztiválozók. A vetélkedőkkel, táncos bemutatókkal ötvözött eseményen a családok legkisebb tagját a Tücsök Zenekar szórakoztatja. Kora délután az 50 éve elhunyt Sinka István emlékére Medvigy Endre irodalomkutató tart előadást, melyen a nagyszalontai, lippai és nagyenyedi versbarátok idézik fel a költő munkásságát.

Június 22-én tartják a Múzeumok éjszakáját is, e napon rendhagyó programokkal várja látogatóit a Csonkatorony. Délután 5 órától Murádin Jenő tart előadást a múzeum második emeletén Kolozsvári Szeszák Ferenc szobrászról, ezután rövid klasszikus zene következik, majd egy újabb előadás Kávétörténet, avagy Arany János és a feketekávé címmel. Miközben a múzeum késő estig látogatható lesz, a kertben újabb előadás veszi kezdetét. Ezúttal a Hippolyt, a lakáj című vígjátékot láthatja a nagyérdemű a Kalocsai Színház előadásában, fergeteges szereposztással.

A pénteki és szombati műsor a román–magyar határ menti fejlesztést szolgáló európai uniós finanszírozást elnyert (RO–HU 280) kulturális pályázat keretében valósul meg. Ezt az EU-s támogatást Gyula városával közösen nyerte el Nagyszalonta, segítségével nem csupán a szentivánéji színházi fesztivál valósulhat meg, hanem augusztusban filmfesztiválra is várják majd a nagyérdeműt.

A Szentivánéji fesztivál vasárnap, június 23-án folytatódik egy játék premierjével. A Szentiváni KÓDorgók címet viselő megmérettetés során ötfős csapatok nyomoznak, kódokat fejtenek, próbák sorát állják ki, miközben remekül szórakoznak. A vetélkedő útán a Szomszédnéni Produkciós Iroda,  Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs – szórakoztatja majd a közönséget, végül két koncert zárja a fesztivált. Fellép a Corpus zenekar, egy saját számokat játszó fiatal együttes és a szalontaiak körében már ismert, a ’80-as, ’90-es évek slágereit játszó Hardwer.

A háromnapos rendezvénysorozat alatt az Arany János Emlékmúzeum udvarán felállított sátrakban megtekinthetik az Arany-családfát, vásárolhatnak tombolaszelvényt, melyek sorsolásán értékes jutalmak találnak gazdára, elidőzhetnek a főszervező Arany János Művelődési Egyesület standjánál is, s ott az egyesület saját kiadványai közül válogathatnak.

A fesztivál érdekessége továbbá az olvasósarok, mely szombaton 11–16 óra között látogatható. Az egyesület Magyarország kolozsvári konzulátusának jóvoltából nemrég gazdagodott a Borovszky-kötetekkel, a magyar könyvkiadás „szent gráljának” tartott 26 részes történelmi sorozat könyveivel. Ezt tekintheti meg a nagyérdemű az Arany-palota nagygalériájában berendezett olvasótérben.

A részletes programot alább közöljük.

Június 21., péntek

17 óra: Múltbéli pillanat a jövőnek – tárlatnyitó Patócs Bianka fotóiból

18 óra: Pedagógus-pályázatunk kiértékelése, díjazása

18.30: A szentjánosbogaraktól az ünnepi fényekig – Tasnádi György előadása

            Operett nagykoncert – fellépnek a Kalocsai Színház ének- és táncművészei, Fodor Zsóka színművész

Június 22., szombat

1114 óra: Családi nap a Csonkatorony tövében

            Kézművesek, vetélkedők, táncház, a Tücsök Zenekar koncertje

16 óra: Sinka Istvánra emlékezünk Medvigy Endre irodalomkutatóval – irodalmi percek, vers és ének

17 óra: Murádin Jenő eladása Kolozsvári Szeszák Ferenc szobrászról, a Csonkatorony portáléján látható Arany-szobor alkotójáról.

18.30: Klasszikus zene a toronyban

19.30: Kávétörtének, avagy Arany János és a feketekávé – előadás a költő korának kávéfőzési lehetőségeiről; érdekességek, kóstolás

21 óra: Hippolyt, a lakáj – a Kalocsai Színház vendégjátéka; szereplők: Gerdesits Ferenc, Várkonyi András, Sáfár Anikó, Mádi Piroska, Buch Tibor, Göth Péter, Köllő Babett, Kecskeméti Róbert, Pável Miklós és Oszter Alexandra.

Június 23., vasárnap

16 óra: Szentiváni KÓDorgók – játékos vetélkedő

19 óra: A Szomszédnéni Produkciós Iroda estje

20 óra: Tombolasorsolás

20.30: A Corpus zenekar koncertje

21.30: A Hardwer zenekar koncertje