https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1181
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Érsemjén
Rovat: Szomszédoló
2019.06.03

Nyelvünk, hagyományaink összekötnek

A Magyarország határain belül és kívül élő magyarokat összeköti nyelvük, kultúrájuk, hagyományaik, táncaik, népszokásaik. Ezeket a kötelékeket nem tudja elszakítani egy határvonal. Kulturális műsoraikat kölcsönösen bemutatják egymásnak, sőt közös előadásokat is készítenek. Így történt ez az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport, az érmihályfalvi Playtime rockzenekar és a dabasi Tilinkó néptánccsoport esetében is.

Az érsemjéni és a dabasi (Magyarország) néptánccsoportok megismerkedése véletlen volt, vagy talán a Sors akarta így. Egy ismerős közreműködésével 2018 nyarán az Ezüstperje eljutott a budapesti Szent László Társulat által szervezett dabasi néptánctáborba. Tíz fővel mentek, egészen jutányos áron. Ott ismerkedtek meg a Tilinkó és az Ezüstperje vezetői, mivel előbbi oktatóként dolgozott a táborban. Mivel a tánc révén közös volt az érdeklődési kör, egykettőre kialakult közöttük a barátság. Az Ezüstperjét vezető Sütő Szabolcs és Sütő Judit elmondták, milyen műsorokat készítenek. Beszéltek a Zúg március című előadásukról is, melyet már nagy sikerrel adtak elő otthon és a nagyváradi színházban. A tilinkós Farkas Gábor megnézte a műsor videófelvételét, és arra kérte az Ezüstperjét, mutassák be Dabason is, de mindkét csoport közreműködésével. A semjéniek kötélnek álltak.

Elkezdődtek a tárgyalások a helyi polgármesterrel a költségek finanszírozása érdekében. Nagy fába vágták a fejszét a tánccsoportok vezetői, mivel több száz kilométer választotta el a táncosokat egymástól. Érdekes megoldást találtak: a Tilinkó a videófelvétel alapján tanulta meg a táncrendet otthon Dabason, az Ezüstperje pedig Érsemjénben gyakorolt a közös bemutatóra.

Zenekarra is szükség volt, hisz ők a korábbi előadásban is közreműködtek, ezért ismét összeverbuválódott az érmihályfalvi Playtime rockegyüttes. Ennek tagjai: Szilágyi Nikolett, Balogh Levente, Kiss Ákos, Kiss Gergő, Czirják Roland, Barta Kristóf. A mihályfalvi zenész barátokkal, Koczkás Zsolt billentyűssel és ifj. Lupsa János hegedűssel, továbbá a budapesti Kovács Márton elismert hegedűvirtuózzal kiegészülve már nemcsak a táncosok, hanem a zenekar terén is létrejött a nemzeti összefogás.

Az összes közreműködő először idén február végén találkozott egy hétvégén Érsemjénben. Ott megismerkedhettek személyesen, és az intenzív próbák alatt „összefésülték” a műsort. Maguk a résztvevők is csodálkoztak azon, milyen összhangban voltak, mintha évek óta együtt táncolnának-zenélnének. Talán a szívek egyért való dobbanása teremtette meg ennek az ifjú csapatnak a teljes harmóniáját.

Nehéz szívvel váltak el egymástól Semjénben, várva a március 8-i találkozást, majd néhány intenzív próba után, 10-én a bemutató napját. A dabasiak adták a helyszínt, az OBO Arénát, a fénytechnikát és a műsor reklámozását, a mihályfalvi zenészek magukkal vitték a hangtechnikájukat. Várakozáson felüli volt a nézőszám, hiszen majdnem hétszázan voltak jelen, egytized részük az Érmellékről érkezett. A bemutató előtt a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Pánczél Károly mondott köszöntőbeszédet, kiemelve a kultúra határokon átnyúló összetartó erejét, majd Balazsi József és Nyakó József érmelléki polgármesterek szóltak a jelenlevőkhöz. A műsor végén Dabas város polgármestere, Kőszegi Zoltán köszönte meg a néptáncosoknak és zenészeknek az áldozatos munkát, és elmondta: örül az összetartozást jelképező közös produkciónak.

A közönség nagyon élvezte az előadást, és a darab drámai jellege miatt mondhatjuk, hogy az arénában szem nem maradt szárazon. A finálé után a közönség felállva, hosszú vastapssal jutalmazta a produkciót, melyből kiderült, hogy határon innen és túl „egy vérből valók vagyunk”.

A Sütő házaspár irányítja a monospetri Bábota néptánccsoport munkáját is. Velük is készítettek egy márciusi műsort Most jó lenni katonának címmel. A háromnegyed órás zenés, táncos, énekes, verses produkció vezérfonala a verbuválás. A margittai és a monospetri megemlékező ünnepségen egyaránt előadták, óriási sikerrel.