https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1133
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Hitélet, Közélet, Kultúra, Hírek
2019.05.13

Virrasztás, virágkocsi, patikamúzeum, zarándoknap, szentségimádás

Virrasztás a székesegyházban

A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére május 13-án, hétfőn 18 órakor szentségimádást, 19 órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, a szentmise után pedig megtartják az év első gyertyás körmenetét a püspöki palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Nagy Tibor köröstarjáni plébános.

Szent László-virágkocsi Nagyváradon

Somogyvárról indult az a Szent Lászlót ábrázoló virágkocsi, amely május 17–19. között lesz megtekinthető a nagyváradi püspöki palota előtti téren. Innen indul majd tovább Csíkszeredába, ahova Ferenc pápa csíksomlyói látogatásakor, június 1-én érkezik, és a pünkösdi búcsúig csodálhatják meg a zarándokok.

Patikatörténeti Múzeum megnyitása

Nagyvárad gyógyszerészet-történetének legbecsesebb gyöngyszemét, a Gyógyító Irgalmas rend Gránátalma Patikáját sikerült megmenteni és múzeummá alakítani az elmúlt esztendőkben. A Gránátalma Patikatörténeti Múzeum megnyitójára május 18-án, szombaton 18 órakor kerül sor a Fő (ma Republicii) utca 33. szám alatt. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség tulajdonában levő műemlék a város legarchaikusabb gyógyszertára, amely közel 250 esztendeig patikaként működött. Az elmúlt időszakban feltárt és konzervált mennyezeti freskók, az eredeti, restaurált műemlék bútorzata és saját patikaedény-gyűjteménye, illetve a közösségi összefogással létrejött, mintegy 1500 műtárgyat számláló kollekciója lehetőséget ad arra, hogy a Gránátalma Patikát régi fényében tündökölve mutassuk be, lajstromba szedve a régi gyógyszerészek munkaeszközeit, a munkafolyamatokat és a rendház történetét. A megnyitón levetítik a rend és a patika történetét feldolgozó dokumentumfilmet is.

Múzeumok éjszakája

Május 18-án, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség újra csatlakozik a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz. Az érdeklődők megtekinthetik a Gránátalma Patikatörténeti Múzeum egyedi gyűjteményét, illetve a tavalyi évhez hasonlóan a székesegyházban is nyitott kapukkal várják a látogatókat: a kivilágításnak köszönhetően jobban szemügyre vehetik a templomot, lesétálhatnak a kriptába, a kincstárban pedig megtekinthetik az egyházművészeti gyűjtemény legszebb darabjait. A rendezvény teljes ideje alatt, 19 és hajnali 2 óra között a látogatás ingyenes.

Egyházmegyei zarándoknap

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hívja az egyházmegye híveit, papjait és különösképpen a fiatalokat, a bérmálkozásra készülőket 2019. május 19-én, Húsvét 5. Vasárnapján a nagyváradi székesegyházba, hiszen a helyi hagyomány szerint ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepelik az egyházmegye hívei. A program 10 órakor kezdődik a zarándokok fogadásával és ráhangolódással. A főpapi szentmise 11 órakor kezdődik, amelyre az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeznek vendégek. A szentmise főcelebránsa és szónoka Udvardy György pécsi megyéspüspök lesz. A szentmisét Szent László ereklyéjével végzett körmenet követi. Az ünnepi program lezárásaként a Debreceni Hajdú Táncegyüttes műsorát tekinthetik meg a résztvevők a székesegyház előtti téren.

Szentségimádás Újpalotán és Bélben

Május harmadik vasárnapján, 19-én Újpalotán és Bélben lesz a híveknek lehetőségük az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.