https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1123
Szerző:
Település: Nagyvárad, Élesd
Rovat: Hírek, Hitélet
2019.05.07

Bérmálás, szentségimádás, zarándokvonat a pápalátogatásra

Ifjúsági szentségimádás a Katalin-telepen

Minden hónap második csütörtökjén ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Katalin-telepi plébániatemplomban. Május 9-én 19 órakor nagy szeretettel várják a lazarista atyák mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak a szervezők mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Bérmálások az egyházmegyében

Május 12-én, vasárnap Böcskei László megyés püspök elkezdi a bérmálásokat a nagyváradi egyházmegyében. Az élesdi plébániatemplomban 9 órakor 7 magyar, 11 órakor 40 szlovák fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét; a nagyváradi román személyi plébánia templomában, az egykori kapucinus templomban pedig 18 órakor 40 román fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében.

Hivatások világnapja

Húsvét 4. vasárnapján tartja a római katolikus egyház a hivatások világnapját. Ilyenkor a földkerekség minden táján azért imádkozunk, hogy a Jó Pásztor óvja a szolgálatára elköteleződött papokat és szerzeteseket, illetve támasszon új papi és szerzetesi hivatásokat. A nagyváradi egyházmegye templomaiban május 12-én az oltárra helyezik az egyházmegye papjainak, szerzeteseinek és papnövendékeinek neveit tartalmazó cetliket, a szentmise végén pedig a hívek húznak egy-egy cetlit, és a hét folyamán a cetlin megnevezett személyért imádkoznak.

Zarándoklat a pápalátogatásra

Ferenc pápa 2019. június 1-én, szombaton 11.30 órakor Csíksomlyón tartandó szentmiséjére 850 fős zarándokcsoport indul vonattal a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyéből. A különvonat május 31-én, pénteken 19.09 órakor indul a nagyváradi pályaudvarról, Élesdre 19.41-kor érkezik, Csíkszeredába pedig június 1-én, szombaton 4.11 órakor. Előreláthatólag lesz elegendő idő felzarándokolni a nyeregbe, és elfoglalni a kijelölt szektorokat, ahol 6 órakor kezdődik a szentmisére hangolódás programja. A szentmise után 16.13 órakor indul a vonat vissza Nagyváradra, Élesdre június 2-án, hajnali 1.40-kor érkezik, Nagyváradra pedig 2.11-kor. A vonatra csak azzal a jeggyel lehet felszállni, amit az plébánosaiktól vehetnek át a zarándokok. A szervezők kifejezett kérése, hogy a résztvevők szúró-vágó eszközöket, üveget, robbanóanyagot ne vigyenek magukkal.

Szentségimádás Újpalotán és Bélben

Május második vasárnapján, 12-én Újpalotán és Bélben lesz a híveknek lehetőségük az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.