https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1089
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta, Nagyvárad
Rovat: Közélet
2019.04.18

Siker a szülőföldön

A nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület szervezésében meghirdetett Arany János Szabadegyetem első idei rendezvényét tartották február elején az Arany Palota nagygalériájában. Ez alkalommal az előadások az itthon maradás, a szülőföldön boldogulás témáját járták körbe, különböző szakmai szempontok alapján.

Egészségügyi, oktatási, színházi és médiaszakembert köszönthetett előadóként Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke az Arany János Szabadegyetem idei első összejövetelén. Elsőként Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház igazgatója osztotta meg tapasztalatait a jelenlévőkkel, bemutatta életútja legfontosabb állomásait, szó esett a közösségi munkavállalás és a kellő szakmai felkészültség fontosságáról. Arra is kitért, hogy napjainkban rendkívül fontos a fiatalok képzése és a példamutatás számukra. Az előadást egy fényképes vetítés és egy kisfilm is gazdagította, így a résztvevők még teljesebb képet kaphattak a színház világáról.

A nap második, talán legérdekesebb előadását Villányi Zoltán médiaszakember tartotta, ő a Csillagösvényen című, fotós bemutatóval gazdagított prezentációjában többek között arról beszélt, hogy miként lehet valaki sikeres a szülőföldjén. Elhangzott, mennyire fontosak a szociális tényezők: család, iskola, baráti kör, munkaközösség, egyház, a rövid és hosszú távú célok meghatározása, s ezek mellett a tudatos, kitartó munka a célok megvalósításáért. A tévés, filmes operatőr-rendező arra is felhívta a figyelmet, hogy a sikeresség érdekében a kapcsolatháló építésére is érdemes odafigyelni és a magunk területén mindent a legjobb tudásunk szerint tenni.

Orvosi szemszögből dr. Dobrosi Bernadett osztotta meg gondolatait a publikummal, a tanulás, oktatás témáját pedig Balogh Brigitta egyetemi docens vette górcső alá.