https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1081
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2019.04.17

Elfogadták Nagyvárad költségvetését

Szerdán megtartott rendes áprilisi ülésén döntött a váradi önkormányzati képviselőtestület a megyeszékhely 2019-es büdzséjének jóváhagyásáról.

Az idei büdzsét rövid vita után a nemzeti liberális párti tanácstagok 18 igen szavazatával, az öt szociáldemokrata párti tanácsos ellenszavazata és a jelenlévő három RMDSZ-es tanácstag tartózkodása mellett fogadták el. Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető például az ifjúsági szervezeteknek kötelező módon elkülönítendő összeget hiányolta az idei büdzséből is, Liviu Sabău-Popa szociáldemokrata frakcióvezető pedig arra emlékeztetett, hogy az ígéretek ellenére az adókat nem állították vissza a 2017-es szintre, bár az önkormányzat bevételei végül mégsem csökkentek.

A 2019-es váradi költségvetésben a bevételi oldalon 1,4 milliárd lej, a kiadási oldalon 1,5 milliárd lej szerepel, a különbözetet a tavalyi költségvetési többletből fedezik, így a későbbiekben a határozattervezetben a bevételeknél is 1,5 milliárd lej szerepel. A költségvetési többlet mellett a város 419,3 millió lejnyi saját, 238,6 millió lejnyi uniós alapokból és 120 millió lejnyi, az állami költségvetésből származó bevétellel számol, emellett 571,9 lejre becsülik az önkormányzatnak alárendelt intézmények bevételét, s 108,5 millió lejnyi hitelt is beterveztek. A kiadásokból 854,9 millió lejt a saját, 571,9 millió lejt pedig az alárendelt intézmények bevételeiből fedeznek. Ezen intézmények költségvetését is elfogadták a szerdai tanácsülésen, a részletekről bővebben következő lapszámunkban olvashatnak.