https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1078
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Gazdaság, Közélet
2019.04.16

Elfogadták Bihar megye költségvetését

Hosszas vita után hagyták jóvá a megyei tanács kedden megtartott áprilisi ülésén Bihar megye költségvetését.

Az ellenzékben lévő nemzeti liberális párti tanácstagok több kérdést is feltettek a büdzsétervezet kapcsán, amelyekre rendre választ kaptak, de így is volt rá példa, hogy a több mint egy órát tartó vita durva személyeskedésig fajult, illetve arra is, hogy a Regina Maria Színház és Szigligeti Színház, illetve a Nagyváradi Állami Filharmónia költségvetésének szerinte túlzott növekedése kapcsán az egyik liberális tanácstag régi lejben számolt, így a kultúrára fordított milliárdokról beszélt.

Pásztor Sándor megyei tanácselnök válaszában tisztázta: a színházak költségvetése amiatt a román–magyar európai uniós finanszírozású projekt miatt nőtt, melyből felújítják a színház hang- és fénytechnikáját, illetve forgószínpadot építenek, a filharmónia költségeit pedig az épület homlokzatának és tetőzetének ugyancsak külső forrásból megvalósítható felújítása növelte meg.

Bihar megye költségvetésében egyébként mind a bevételi, mind a kiadási oldalon 482,6 millió lejjel számolnak. A bevételek egy része célirányosan érkezik, az áfa visszaosztásából például 11,6 millió lejt útjavításokra, 168,1 millió lejt pedig az önkormányzatok költségvetésének kiegyenlítésére fordíthatnak. Emellett az országos költségvetésből 20 millió lej jut a az Országos Vidékfejlesztési Programra, 1,5 millió lej pedig a fogyatékkal élőknek járó támogatás fedezésére. A költségvetés részleteire következő lapszámunkban visszatérünk.

Az áprilisi ülésen sem hagyták jóvá a megye köz- és magántulajdonának leltárát, ez pedig az Integrált Hulladékkezelési Program közbeszerzéseinek kiírását teszi lehetetlenné. Megoldódni látszik viszont a margittai, belényesi és érmihályfalvi buszállomások megépítése, a városok elöljárói ugyanis létrehoztak egy hosszú távú fejlesztési egyesületet, ezen keresztül pedig már kaphatnak a megyétől támogatást a buszvárók kialakítására.

Jóváhagyták többségi szavazással a megyei önkormányzat és az Alma Mater Alapítvány együttműködésének folytatását, ennek köszönhetően befejezhetik az Ady Endre Líceum távhővezetékének cseréjét.