https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=106
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Székelyhíd
Rovat: Közélet
2018.03.17

Székelyhídon két helyszínen is megemlékeztek a forradalomról és szabadságharcról

Ragaszkodva az évfordulós történelmi hűséghez, Székelyhídon március 15-én emlékeztek meg az 1848–1849-es forradalomról és szabadságharcról.

Az eddigi szokásrendhez híven a városközpontban lévő kultúrház épülete előtt gyülekezett a mintegy kétszáz ünnepelni vágyó március idusán. Már lassan szürkületbe fordult az idő, az eső is szemerkélni kezdett, amikor Béres Csaba, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Mondandójának során a múltból merítve mutatott fel követendő példát. „A szabadságharcot bár leverték, de nem bukott el, mert célkitűzései etalonként megmaradtak számunkra. Szolgálnunk kell magyarságunkat, de hozzá kell járulnunk annak az országnak a fejlődéséhez is, amelyben élünk” – fogalmazott Béres.

Pete István, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének választmányi elnöke arra emlékeztetett, hogy a forradalom létrejöttében és kibontakozásában a központi szereplők mellett jelentős küldetésük volt a kisebb régiókban élőknek is. Székelyhíd lakossága jelentősen hozzájárult Bernáth József országgyűlési képviselővé választásához, Bernáth Gedeon szervezésében pedig négy gyalogos és egy lovas zászlóaljjal támogatták a nemzetőrséget. A XXI. század, ha más formában is, az 1848-as időkhöz hasonlóan a cselekvés évszázada – vélekedett Pete István.

A megemlékezés folyamán a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjainak ünnepi műsora mellett fellépet még a helyi Búzavirág Népdalkör, valamint a Székelyhídi Férfikórus. A kultúrház falán lévő Petőfi-emléktábla megkoszorúzása után a Himnusz eléneklésével zárult a városközponti eseménysor. Majd fáklyák lángja lobbant, s a jelenlévők énekszóval indultak a líceum központi épülete felé, ahol koszorúkat helyeztek el Petőfi Sándor szobránál.

Zárásként élményszámba menő módon a helyi Phoenix sportegyesület íjászai tüzes nyílvesszőket röppentettek a sötétlő égbolt felé.