https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1056
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Váradszentmárton
Rovat: Közélet
2019.04.04

Védjegy és eurómilliók a védett területekre

Újratelepítenék a püspökfürdői termáltavat

Bihar megyei polgármesterekkel találkozott csütörtökön délelőtt Adi Croitoru, a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségének (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate) államtitkári rangú vezetője. Az elöljárókat a jogszabály-módosításokról tájékoztatta a megyeházán.

Az országos ügynökségről és a Bihar megyei tervekről délben Adi Croitoru államtitkár Paula Enuţ, az ügynökség uniós támogatásokért felelős munkatársa, Ioan Mihaiu prefektus, Ioan Mang megyei tanácsi alelnök és Cristian Laza, Váradszentmárton polgármestere társaságában tartott sajtótájékoztatót. Az ügynökség vezetője felidézte, hogy 2016-ban a 95. számú törvénnyel hozták létre a természetvédelmi területekért felelős intézményt, melynek négyszáz munkatársa lehet; tavaly decemberig 200 embert már sikerült alkalmazniuk. A megyei kirendeltségeken 7–15 fő lesz a létszám attól függően, hogy az illető megyében hány természetvédelmi terület van, mondta Adi Croiturou. A Bihar megyei kirendeltségnek, mely ideiglenesen a prefektúra épületében működik, egyelőre három alkalmazottja van.

Bihar megye egyébként „kihívás” az ügynökség számára – mondta annak vezetője –, mivel itt, Váradszentmárton községben van a szinte teljesen elpusztult, Európában egyedülálló egykori meleg vizű tó, a hévízi tündérrózsa, a Racoviţă-kele és az időközben kihalt bordás homorcsa nevű csigafaj élőhelye. A tóval kapcsolatban Adi Croitoru elmondta, hogy egy tízmillió eurós projekt keretében szeretnék a tó ökológiai helyreállítását elvégezni, és az ott élt fajokat visszatelepíteni. Bár az újságírók közül többen említettük, hogy az egyik faj kipusztult, a későbbiekben is az újratelepítésüket említtette. A folyamat még hosszadalmas lesz, ugyanis újabb tanulmányok készülnek a tó pusztulásának okairól (a szakemberek szerint ez a termálvíz túlzott használata), ezek elkészítése után foghatnak majd az okok elhárításához, illetve az élőhely helyreállításához, mondta az ügynökség vezetője.

Újságírói kérdésre Croitoru azt is elmondta, hogy a polgármestereket a jogszabályi változásokról tájékoztatta, például arról, hogy az ügynökség megyei kirendeltségeivel partnerségi szerződéseket köthetnek azok polgármesteri hivatalok vagy megyei tanácsok, melyek területén természetvédelmi terület van; Biharban 107 ilyen területet tartanak nyilván. A civil szervezetek is lehetnek partnereik, tette hozzá Adi Croitoru, ugyanakkor azt is megjegyezte: ahol visszaéléseket követtek el a védett területek kezelői, azt is kivizsgálják. Céljuk röviden megfogalmazva a fenntartható fejlődés a védett területeken.

Tervezik továbbá egy védjegy bevezetését, mely a védett területekről származó termékeket jelölné. Például, ha a gazda olyan tehén tejéből készít sajtot, mely védett területen legelt, akkor az a sajt megkapná a márkajelzést. Április 19-én Bukarestben, a Falumúzeumban tartanak majd erről tájékoztatást, és karavánokat is szerveznek majd, illetve tárgyaltak az ökoturisztikai csomagok bevezetéséről is.

Ami a területek kezelőinek akadékoskodását illeti, Ioan Mang megyei tanácsi alelnök a Boga völgyébe vezető utat említette példaként. Ott a víz több helyen is alámossa az utat, de természetvédelemre hivatkozva leállították a víz becsatornázását, de arra is volt példa, hogy útépítés késett amiatt, mert a környéken védett madarak fészkeltek, a területek kezelői pedig nem ajánlottak alternatív lehetőséget, csak leállíttatták a beruházásokat.