https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1029
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Hírek
2019.03.27

Új tűzoltóautókra is szükség van

A Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség nagyváradi székhelyén Sorin Mihai Caba ezredes, a katasztrófavédelmiek vezetője, Alexandru Adrian Csilik őrnagy, a parancsnok első helyettese, Gheorghe Mariş ezredes és Camelia Roşca sajtószóvivő számolt be a múlt hónapban a 2018-as évről. A járműpark felújításáról is beszéltek.

Tavaly 12 562 kiszállásuk volt a Bihar megyei katasztrófavédelmieknek, a legtöbbje, 8831 orvosi eset volt, emellett 322-szer tűzesetekhez, 292-szer égő növényzet miatt kellett kiszállniuk, 182 esetben bajba jutottaknak nyújtottak segítséget.

A legtöbb tűzesetet, szám szerint 124-et tavaly is a felügyelet nélkül hagyott, meghibásodott, összetákolt elektromos berendezések okozták, a második helyen a kéménytüzek (47) állnak, hibás vagy őrizetlenül hagyott fűtőberendezések 36, nyílt láng használata 33, dohányzás 24 esetben okozott tüzet, és húsz gyújtogatás történt. A tűzoltók becslése szerint nyolcmillió lejnyi érték semmisült meg a lángokban, és 74,7 millió lejre becsülik azokat az értékeket, amelyeket az oltással sikerült megmenteniük.

Amint arról honlapunkon is beszámoltunk, a Bihar megyei tanintézetek közül 105-nek még mindig nincs tűzvédelmi engedélye. Megyénkben 878 olyan épület van, amelyben valamilyen fokú oktatás folyik, ezek összesen 208 jogi személyhez tartoznak. Az épületek közül 684-nek nincs szüksége engedélyre, 89 pedig már megkapta azt. Az engedélyeztetési eljárásokat mindenképpen folytatni szeretnék, hangsúlyozta Mihai Caba ezredes. A parancsnok azt is elmondta, hogy 2018-ban az általuk kiszabott bírságokból mintegy 740 ezer lej folyt be az államkasszába.

Tavaly is bővült a járműparkjuk, de erre idén is szükség lesz, az autók egy része ugyanis elöregedett, és ez befolyásolhatja a munkájukat. Míg a gyorsmentők (SMURD) autóinak 10 százaléka 10 és 20 év közötti, a többi ennél újabb, addig a tűzoltóautók, anyag- és csapatszállító kocsik stb. több mint fele, pontosan 53 százaléka húsz évnél régebbi. Tavaly az esküllői és a váradszentmártoni polgármesteri hivatal is vásárolt egy-egy tűzoltóautót, emellett az országos parancsnokságtól 12 járművet, nagy teljesítményű generátort és például árvízkárosultak elszállásolására alkalmas konténereket is kaptak.