https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1023
Szerző: Dérer Ferenc
Település: Paptamási
Rovat: Közélet
2019.03.26

Többet énekelne itthon

Jó ideje nem volt alkalmam beszélgetni MOHÁCSI BRIGITTÁVAL, a Sláger Tv egyik kiválóságával, csak a hírekben követtem énekesi pályafutását, s a közösségi oldalon hírül adott sikereiről olvashattam. Nemrégiben végre sikerült időt szakítania az énekesnőnek egy hosszabb beszélgetésre.

Több mint egy évtizede, még középiskolás korában hívta fel magára a figyelmet a paptamási falunapon éneklő Mohácsi Brigitta. Azóta elvégezte a zeneművészeti középiskolát, majd a Nagyváradi Egyetem zeneművészeti fakultásán, ének szakon diplomázott. Újabb előrelépés következett életében, amikor 2014-ben jelentkezett az egykori Nóta Tv egyik válogatójára, ottani sikere nyomán lett az időközben Magyar Sláger Tv néven működő, főleg mulatós zenét sugárzó csatorna egyik kedvence. Közelmúltbeli beszélgetésünkön a 2018. év értékelésére kértem Mohácsi Brigittát.

– Az elmúlt évet nagyon sikeresnek tartom, nagyon sok minden úgy alakult, ahogy szerettem volna, rengeteg fellépésem volt. A Kárpát-medence magyarok által is lakott számtalan településén léptem fel. Volt olyan nap, amikor két-három helységben is szerepeltem, több száz kilométert utazva. Ezeken a fellépéseken tudtam lemérni, hogy mennyire fogadnak be a nézők, mennyire ismerik dalaimat. Nincs annál nagyobb öröm egy előadóművésznek, mint amikor hallja-látja, hogy az általa énekelt slágereket a közönség nagy része együtt énekeli vele. Románián és Magyarországon kívül többször is alkalmam volt a Felvidéken (Szlovákia) szerepelni, volt meghívásom Újvidékre (Szerbia) is, de megfelelő időpont hiányában ez utóbbi nem jött össze. Tavaly többször is alkalmam volt „hoteles bulin” részt venni, például Gyulán, Hajdúszoboszlón, Siófokon, Egerszalókon, Besenyőteleken.

Az énekesnő hosszan sorolta azoknak a településeknek a nevét, ahol 2018-ban fellépett, köztük több székelyföldiét, Magyarország szinte minden tájegységén járt, talán a legtöbbet a Dunántúlon és Észak-Magyarországon. Romániában a környékbeli megyéket – Arad, Temes, Szatmár, Szilágy – járta be. Fájlalja, hogy Biharba, ahol régebben évente rengeteg fellépése volt, tavaly sokkal kevesebbszer hívták.

– Nem tudom, miért, talán úgy tartják a szervezők, hogy már szerepeltem náluk régebben. De azóta sok minden változott a repertoáromban is, nagyon sok új dalom van. Igaz, a mulatós zenét kedvelők meghallgathatják ezeket a Sláger Tv-ben, de más az, ha előadóteremben vagy szabadtéri színpadon énekelem. Néhány helyre rendszeresen meghívnak: Szalárdra, Paptamásiba, Jákóhodosra, Fugyivásárhelyre. Tudom a visszajelzésekből, hogy sokan várnak máshol is, hiszen bárhol voltam, mindig mindenki elégedett volt velem, a bemutatott műsoraimmal, és remélem, hogy ez a jövőben is így lesz. Tavaly sikeresen szerepeltem két megyei jogú városban, Nagyszalontán és Margittán is. Rég nem léptem fel Székelyhídon és Érmihályfalván, pedig tudom, hogy ott is sokan várnak. A Bihar megyei szervezők talán rájönnek a következő időszakban, hogy azért Mohácsi Brigittának is van helye egy-egy rendezvényen, rám is fognak gondolni. Én mindenhová elmegyek, ahová meghívnak, életem a zene, mindig arra vágytam már gyerekkoromban is, hogy énekes legyek, ezért készültem, végeztem el a legmagasabb szintű zenei tanulmányokat.

Örömmel számolt be az énekesnő arról, hogy a tévécsatornának mind a karácsonyi, mind a szilveszteri műsorában részt vett, és hogy úgy érzi, nagyon szeretik. Sokszor szerepelt más műsorokban is, és a közönség értékeli előadását. A kollégákkal nagyon jóban van, megértik egymást, mindenki elfogadta, ez jó érzés számára. Az egyik produkcióban, melyben felkeresik az énekes lakóhelyét, és ott készítenek riportot, voltak náluk is, Paptamásiban, bemutatták szülőfaluját, ahol az első sikereit elérte. Mint mondta, a Szerenád című dalát már több mint négymillióan nézték meg, de a többi slágerének is van hallgatója, nézője, mind az on-line programokon, mind a közösségi oldalon.

– Évente általában négy-öt új dalom jelenik meg, több zeneszerzővel is együtt dolgozom, van ígéretem a televízió vezetősége részéről, hogy idén megjelenik a második albumom. Úgy állítom össze a fellépésre a műsoromat, hogy az mindenkinek elnyerje a tetszését. A karrierem, hála a Jóistenek, jól alakul, már csak azt szeretném, hogy itt, ezen a tájon is többet lépjek fel. Sohasem fogom elfelejteni, hogy honnan indultam, és köszönöm annak, aki abban az időben felhívta a figyelmemet a Nóta Tv meghallgatására és kért, hogy jelentkezzem, mert íme, sikerült.

Nem gondolt arra, hogy esetleg stílust váltson?

– Nem. Nem akarok stílust váltani, ezt szerettem meg, a közönség így ismert meg, és nekem ez nagyon jó, nekem ez így nagyon tetszik. Az emberek nagy része szereti ezt a stílust, és én is.

– Hogy érzi magát Nagyváradon, hiszen korábban hosszú ideig vidéken élt? Tudom, hogy nem ismeretlen a város, mivel itt járt középiskolába, egyetemre…

– Nagyon jól megvagyok Váradon, szeretem a nyüzsgést, a nagy bevásárlóközpontokban is meg-megfordulok, meg itt a munkámmal kapcsolatos dolgokat is hamarabb el tudom rendezni. Tehát mondhatom, jól érzem magam Nagyváradon, ha van kedvem, járhatok wellness-programokra, masszázsra stb.. A jövőt jónak látom, várom a meghívásokat, minél több helyre szeretnék eljutni, hogy ne csak a képernyőről, hanem személyesen is megismerjenek az emberek. Meg van beszélve, hogy újra duettet éneklek Bunyós Pityuval, tervbe vettük egy közös dal előadását. Úgy érzem, hogy ez a hivatásom, hogy más embert énekeimmel boldoggá tegyek, és ez kölcsönös, mivel én is érzem ilyenkor, hogy az emberek szeretete engem tesz boldoggá. Ha az Isten eddig is szeretett, bízom benne, hogy a magánéletem is jól fog alakulni.