https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1013
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Gazdaság
2019.03.25

Pénzt kaptak az önkormányzatok

Az országos költségvetés elfogadása után öt nappal, március 22-én a Bihar Megyei Tanács rendkívüli ülésén kiosztották az önkormányzatoknak a jövedelemadó 17,5 százalékából, illetve az áfából nekik járó összegeket.

A megye költségvetése várhatóan április közepén kerül majd az önkormányzati képviselők elé, mondta Pásztor Sándor tanácselnök. Azt is elárulta: egyeztettek a megye polgármestereivel is a büdzséről, jelenleg egyetlen városnak sincs hatmillió és egyetlen községnek sincs kétmillió lejnél kisebb költségvetése. Mint elhangzott, a megye mintegy 120 millió lejjel nagyobb összeggel gazdálkodhat, mint az elmúlt évben.

Ionel Avrigeanu, az ellenzéki nemzeti liberális párti frakcióvezető kifogásolta, hogy egyes településeken a kormány által megígértnél kisebb összeg jut egy főre. Ioan Mang, a tanács szociáldemokrata párti elnöke elmondta: idén először a helyi önkormányzatoknál marad a jövedelemadó 60 százaléka, további 15 százaléka a megyei önkormányzathoz kerül, újabb 7,5 százalékot a megyei önkormányzat oszt vissza a településeknek, 17,5 százaléka pedig egy országos alapba kerül, melyből szintén a helyi önkormányzatok részesülnek. Az idéntől az önkormányzatokra terhelt szociális kiadásokat az áfa visszaosztásából fedezik.

A viták ellenére a határozattervezetet egyhangúlag szavazta meg a 30 jelen lévő tanácstag. Több mint 90 millió lejt osztottak vissza a jövedelemadó 17,5 százalékából, az áfából pedig 329 millió lejt, és több mint egymillió lej ebből a jövedelemforrásból egyelőre megmaradt.

A megyei önkormányzatnak 48,9 millió lej jutott a jövedelemadó 17,5 százalékából, az áfából pedig 132,4 millió lej. Nagyvárad 28,7 millió lejt kapott az áfából, a városok közül Belényes és Nagyszalonta önkormányzata viszont egyáltalán nem kapott most pénzt, mert tavaly sok volt az adóbevételük, s abból jut majd a szociális kiadásokra. A városok közül a jövedelemadóból csak Diófás és Székelyhíd részesült, előbbi valamivel több mint egymillió, utóbbi 53 ezer lejt kapott. Az áfából Székelyhídnak 5,6 millió lej, Érmihályfalvának 2,8 millió lej, Élesdnek több mint hárommillió, Margittának pedig egymillió lej jutott.

A községek közül Bors most egyáltalán nem kapott pénzt az adóvisszaosztásokból – szintén a magas tavalyi adóbevétele miatt –, a jövedelemadóból nem kapott Bihar, Csarnóháza, Dragánfalva, Alsólugas, Biharlonka, Mezőszakadát, Váradszentmárton, Biharszentandrás, Berettyószéplak és Cécke sem. Ebből a forrásból egymillió lej fölötti összeget Kisjenő, Papfalva, Mezőtelegd és Tenke kapott. A községek legtöbbje egymillió és 2,4 millió lej körüli összegekhez jutott az áfából, a legkevesebbet, 25 ezer lejt Bihar, a legtöbbet, 3,7 milliót pedig Papfalva kapta.