Listavezető jelölt is gyűjtötte a támogató aláírásokat

Nagyváradon a Körös áruház előtt felállított standnál segített az RMDSZ-es tisztségviselőknek az EP-választáson való induláshoz szükséges aláírások gyűjtésében WINKLER GYULA európai parlamenti képviselő, a szövetség listavezető jelöltje. A voksolás tétjéről, a kampány előkészületeiről, céljairól is beszélt lapunknak.

Déva után a bihari megyeszékhelyen is bekapcsolódott az aláírásgyűjtésbe Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő. Amint érdeklődésünkre szombat délelőtt elmondta, a váradiaktól biztatást, bátorítást kapott a továbbiakra. Bárki kérdezhetett is tőle, s egy borsi illetőségű, egyébként román polgár a közbirtokossági ügyeit vitatta meg vele, majd maga is szignálta az RMDSZ indulását támogató ívet.

A május 26-ára kitűzött európai parlamenti voksoláson a legalább 200 ezer aláírást felmutató politikai szervezetek indulhatnak. A Szövetség március 15-ig össze akarja gyűjteni a szükséges mennyiséget. Amint a tegnapi váradi SZKT-ülésen közölték, szombat reggelig 148 300-an már támogatták a célt.

Az Európai Parlament április 18-ig dolgozik – tájékoztatott Winkler Gyula –, így a hivatalban lévő képviselők hét közben Strasbourgban vagy Brüsszelben vannak, és hétvégén kapcsolódnak be a kampány előkészítésébe. Ő rövidesen ismét Déván, majd Besztercén, Nagyenyeden és Kalotaszentkirályon találkozik a választókkal. A kampány során igyekeznek a jelöltek eljutni minden magyar közösségbe, legyenek azok a szórványban vagy a tömbvidéken, hogy beszéljenek az Európai Unió fontosságáról. Az erdélyi magyarságnak ugyanis az EU-n kívül nincs alternatívája – szögezte le Winkler Gyula. Hozzátette: ami nem jó benne, azt meg kell változtatni, de ehhez természetesen ott jelen kell lenni.

A Szövetség három fő célt tűzött ki a júniusban felálló, új összetételű Európai Parlamentben: a fejlesztési támogatások folytatását, ami elengedhetetlen a magyarlakta térségek, de az egész ország felzárkóztatásához is, a kisebbségi jogok érvényesítését és a Kárpát-medencei szintű nemzeti együttműködést. Utóbbi erősíti az első két cél elérését. A kisebbségi jogérvényesítés tekintetében az EP-képviselő emlékeztetett rá, hogy az RMDSZ által kezdeményezett kisebbségvédelmi keretegyezmény (Minority Safe Pack) mellé a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezése is csatlakozhat (elkezdődhet a kisebbségek regionális szintű jogvédelme érdekében az uniós szintű aláírásgyűjtés), s a Szövetség üdvözölte is ezt a sikert. A két kezdeményezés kiegészíti egymást. Mindkettőnek az a célja, hogy a kisebbségi jogok elismerését, alkalmazását a tagállami hatáskörből magasabb szintre emeljék, EU-s kapocsként kezeljék ezt, ne csupán deklaráció szintjén. Az uniós jogalkotás menetében pedig részt kell venniük a magyar közösség képviselőinek is, ehhez járulhatnak hozzá a választópolgárok a május végi voksoláskor.

2019.03.09
Galéria