Az RMDSZ listája nyitott

A Nagyváradi Állami Filharmóniában tartotta a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) március 9-én, szombaton. Az SZKT megerősítette az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáját, Kelemen Hunor szövetségi elnök pedig elmondta: a listát annak leadásáig, március 26-27-éig nyitva tartják mind a Magyar Polgári Párt, mind az Erdélyi Magyar Néppárt előtt, de a civil szféra, a kulturális és sportélet képviselőit is várják az RMDSZ listájára.

A legfontosabb most az EP-választás

A napirend elfogadása után Kelemen Hunor tartott politikai beszámolót, több közelmúltbeli eseményre is reagált. Elsőként elmondta: amennyiben sor került március 20-án a szavazásra a Fidesz kizárásáról az Európai Néppártból (EPP), az RMDSZ a kizárás ellen fog voksolni, de bízik abban, hogy addig más módon megoldódik a feszültség, és sor sem kerül a szavazásra.

Mindenkit bírálat illet az ország költségvetésének késése miatt, mondta az RMDSZ szövetségi elnöke, a kormányt azért, mert három hónap késéssel készítették el a büdzsét, de példátlan az is, hogy az államfő az Alkotmánybírósághoz forduljon a költségvetés miatt. A parlament a jövő héten tárgyalja újra a költségvetési törvényt, s Kelemen Hunor reméli, mihamarabb kihirdetik azt, hogy a megyei és helyi önkormányzatok legalább áprilisban elfogadhassák a saját büdzséiket.

Támogatni fogják az igazságügy-miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, ha a parlament szavaz róla – tért át másik aktuális témára Kelemen Hunor. Mint mondta, szükséges volt ugyan az ügyészi és bírói pálya szétválasztása és az átjárások szabályozása, ám az egymásnak ellentmondó sürgősségi kormányrendeletekkel nem lehet szabályozni a területet. Az új adókat bevezető 114-es sürgősségi kormányrendelet kapcsán elmondta, hogy az energetikai és bankágazatot nem ilyen rendeletekkel, hanem törvényekkel kellene szabályozni, az RMDSZ pedig ragaszkodna a hathónapos türelmi időhöz a bevezetés előtt, hogy minden érintett felkészülhessen a változásra.

A Magyar Polgári Párt (MPP) úgy döntött, nem küld jelöltet az RMDSZ európai parlamenti listájára, koalíciós listát akart, ám időközben kiderült, nemcsak politikai, hanem technikai akadályai is lettek volna ennek. Mivel a politikai alakulatok hivatalos jegyzékében az MPP elnökeként még mindig Szász Jenő neve szerepel, az Országos Választási Hatóság visszadobta volna a támogatói aláírásokat, újra kellett volna kezdeni azok gyűjtését. Kelemen Hunor leszögezte: az RMDSZ EP-képviselőjelölti listája nyitva áll a március végi leadási határidőig az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt előtt is, de a civil szféra, a kulturális és sportélet képviselőinek is helyet biztosítanak azon. A szövetségi elnök, aki a lista legutolsó, 43. helyén szerepel, azt is egyértelművé tette, hogy a Szövetségi Állandó Tanács megállapította rangsor nem változik. Az első öt helyen tehát Winkler Gyula, Vincze Lóránt, Hegedüs Csilla, Oltean Csongor és Sógor Csaba marad, ebben a sorrendben. Az SZKT tagjai a végszavazáson ezt a listát erősítették meg.

Bihari felszólalók

Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai beszámolója után szót kaptak az RMDSZ frakcióinak képviseletében Birtalan István (Trend), Cseke Attila (Partium), Winkler Gyula (Szórvány), Péter Ferenc (Novum), Tánczos Barna (Székelyföld), Biró Rozália (Nők a pályán), Szabó Ödön (Tulipán) és Csoma Botond (Belső-Erdély), és a jelöltlista elején szereplő Vincze Lóránt, Hegedüs Csilla és Sógor Csaba is. Utóbbi, leköszönő EP-képviselő volt az egyetlen, aki – mint hozzászólásában elmondta – „nem sértettségből” ugyan, de nem szavazta meg a jelöltlista első öt helyezettjének megerősítéséről szóló határozatot.

A megjelenteket házigazdaként Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet elnöke köszöntötte. Amellett, hogy röviden beszélt Nagyváradról és a megyéről, kérte a jelenlévőket. egyperces néma csenddel emlékezzenek meg az elmúlt héten elhunyt dr. Budaházy István főgyógyszerészről és dr. Földes Béla orvosról. Később hozzászólásában arról is beszélt: a Romániának járó 33 EP-képviselői helyet mindenképpen el fogják osztani, s nem mindegy, ebből mennyi jut a szövetségnek. Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Szövetség megyei szervezetének ügyvezető elnöke egy vadászvicc apropóján többek között arról beszélt: fontos, hogy az eredményeket közel hozzuk a közösséghez, s vannak, akik ránk is vadásznak, például a Román Akadémia egy társult intézménye. Biró Rozália képviselő, az SZKT elnöke Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, Porcsalmi Bálint ügyvezető elnöknek, Nagy Zoltán kabinetvezetőnek és Szabó Ödönnek mondott köszönetet a Sonnenfeld palota megvásárlásáért, mely a maga hatezer négyzetméterével szolgálja majd a magyar közösséget.

A voksolás előtt Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök bejelentette: szombat reggelig 148 300 támogatói aláírás gyűlt össze, az RMDSZ március 15-i központi rendezvényének helyszíne pedig idén Nagyvárad lesz.

2019.03.09
Galéria
Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai tájékoztatót tartott
A váradi filharmóniában ülésezett a Szövetségi Képviselők Tanácsa
Cseke Attila szenátor, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet elnöke házigazdaként köszöntötte az SZKT munkaülésének résztvevőit
Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, a Szövetség megyei szervezetének ügyvezető elnöke
Az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáját hagyták jóvá az SZKT tagjai