Új kiállítás a Tibor Ernő Galériában

Két szatmárnémeti alkotó, Kovács Emil Lajos festményeiből és Kóter László szobraiból nyílik tárlat a nagyváradi Tibor Ernő Galériában március 6-án, szerdán 17 órakor.

Kovács Emil Lajos a híres régi nagybányai festőiskola hagyományainak továbbvivője. Főtémái közé tartozik a bányászvidék, vagyis a nagybányai és felsőbányai táj, mindezek mellett sok-sok más témát is ugyanolyan izgalmasan mutat be tájképfestészetében. Színvilága különleges és csodálatos. Kóter László elsősorban monumentális, hatalmas szobrok faragója. Akár egész parkot benépesít munkáival, történelmi alakok életnagyságú vagy annál is nagyobb szobraival, vagy a hegyek, bányák félelmetes őseinek alakjait faragja ki rövid idő alatt a rendelkezésére álló fából, együttműködve a nyersanyaggal, annak formája és alakot mutató sajátossága szerint. Most, mivel a tél igencsak bezárta, műtermeiben próbált olyan figurákat megörökíteni, amelyek vagy a vallásos témák szereplői, a mesebeli gondolatvilág alakjai, vagy éppenséggel az absztrakt stílusban látott mondanivaló reprezentánsai. Gyönyörű kisméretű szobrok, melyek bármelyik lakásban első helyet foglalhatnának el a dísztárgyak gyűjteményében. A két elválaszthatatlan jóbarát kivételesen elkötelezett és kiváló tevékenységével a Felsőbánya Monte Medio Értékei elnevezésű alkotótáborok állandó résztvevője és a bányavidék művészeti kincsestárának gyarapítója.

A nagyváradi vernisszázson Hitter Ferenc mond méltatást, illetve közreműködik még Szatmári Elemér református lelkipásztor. A tárlatnyitón muzsikál Thurzó Sándor József brácsaművész.

2019.03.05