Egy nyelvész könyvéről, de nem csak nyelvészetről

A nagyszalontai érdeklődők is megismerhették február 21-én csütörtökön délután Magyari Sára Takázás című kötetét a Zilahy Lajos Művelődési Házban. A mintegy kéttucatnyi érdeklődőt a rendezvény házigazdája, Balázs Izolda, az Arany János Elméleti Líceum magyar szakos tanára üdvözölte.

A múlt év novemberében a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) és a Holnap Kulturális Egyesület együttműködésében megjelent kötet a Partiumi Keresztény Egyetemen tanító, Temesvárott élő szerző többnyire nyelvi tematikájú publicisztikáit, kisesszéit tartalmazza. Az utóbbi hetekben előbb Nagyváradon mutatták be, majd Aradon és Temesváron – a mű témaadó helyszínein – is megismerhették.

Szűcs László szerkesztő kérdései alapján, néhány szöveg felolvasása között Magyari Sára beszélt mindenek előtt a kötetcím jelentéséről (a tóka – románul toacă – fából készült ütőhangszer, az ortodoxok nagycsütörtöktől húsvétig használják, s a szerző számára metaforikus jelentéseket kínált), román–magyar nyelvi hatásokról, nyelvi különbözőségekről és hasonlóságokról, például arról, mennyire nevezzük meg másként a különböző fájdalomtípusokat, sőt még a testrészek megnevezése között is vannak különbségek. Felidézte azt is, mi az a Máriaradna környéként termő, Mária könnye nevű gumós növény.

Arany János városában természetesen szóba került a passzív és az aktív szókincs használata egykor és ma. Arra is kitértek, miért nem mindig oly egyszerű egy nyelvész számára eleget tenni annak a felszólításnak, hogy „Mondja meg, hogy helyes!”.

Március 1. közelsége kapcsán esett szó – s nem csupán nyelvészi megközelítésben – a márciuska (mărţişor) használatáról, elfogadottságáról vagy elutasítottságáról magyar közegben. Ennek kapcsán is kitértek a bánsági emberek együttélésének gyakorlatára a multikulturális közegben.

A bő egyórás beszélgetés végén a szerző az általa még gyermekként megismert Anavi Ádám temesvári költő emlékét idézte fel, aki 110 éve született, s pontosan tíz évvel ezelőtt, 2009. február 23-án hunyt el, néhány nappal századik születésnapja előtt.

A jó hangulatú könyvbemutató dedikálással zárult, majd az Arany János líceum két végzős gimnazistája rövid interjút készített a Takázás szerzőjével.

2019.02.22
Galéria
Magyari Sára dedikált a könyvbemutató végén
Diákújságíróknak nyilatkozik a szerző