Öt helyet remélnek az EP-ben

Norica Nicolai európai parlamenti képviselő vezeti majd a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (LDSZ, román nevén ALDE) EP-képviselőjelölti listáját az idei választáson, a névsort pedig hamarosan véglegesítik, mondta el csütörtökön délután CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU, a párt elnöke, a szenátus első embere, miután Nagyváradon megtartották a párt észak-nyugati megyékben lévő szervezeteinek találkozóját.

Az említettek mellett a sajtótájékoztatón jelen volt Daniel Chiţoiu, az LDSZ főtitkára, volt pénzügyminiszter, Andrei Gerea alelnök, volt gazdasági miniszter és az idei EP-választási kampány igazgatója, Ovidiu Silaghi volt szállítási miniszter, Ciprian Blejan, a Bihar megyei és Dorin Corcheş, a váradi LDSZ-szervezet elnöke.

Călin Popescu-Tăriceanu elmondta, hogy pártjuk támogatottsága jelenleg 10-12 százalékos, ők az egyetlenek, akik a 2016-os választások óta megduplázták a népszerűségüket. A közelegő EP-választásokon öt mandátum elnyerésére számítanak, tette hozzá.

Újságíró kérdésre válaszolva elmondta, hogy az úgynevezett kapzsisági adó bevezetéséről szóló, 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet egyik célja az volt, hogy csökkentsék a hitelek költségeit mind a magán-, mind a jogi személyek számára, mivel európai szinten nálunk a legmagasabbak a kamatok. A pártelnök találkozott mind a Román Nemzeti Bank, mint a Romániai Bankszövetség képviselőivel, pártjuk nyitott a változtatásokra.

A minimálbér emeléséről és az inflációról is szó esett, ennek kapcsán Chiţoiu megjegyezte, hogy az Adótörvénykönyv módosítása nyomán Romániában alacsonyabb az adózás mértéke, mint az unió országaiban, Gerea pedig hozzátette: az euró bevezetését nem lehet alacsony bérekkel várni. A szenátus elnöke ezek mellett azt is kifejtette, hogy Romániában a lakosság csökkenéséhez vezetett a munkaerő kivándorlása is, a dolgozókat pedig decens bérekkel lehetett itthon tartani.

A sajtótájékoztatót egyébként megpróbálták megzavarni az Oradea Civică elnevezésű csoport tagjai, akiket nem engedtek be a terembe. Utólag a nagyváradi román nyelvű hetilap arról számolt be ennek kapcsán, hogy a tiltakozókat erőszakkal eltávolították, kolléganőjüknek pedig ki akarták csavarni a kezéből a telefont, amellyel videófelvételt készített, majd nem engedték be a terembe, ahol a sajtótájékoztatót tartották. Tény azonban, hogy mindeközben a lap férfi munkatársa nyugodtan végigülte a sajtótájékoztatót. Az LDSZ aznap este közleményben kért elnézést a történtekért, nyitott kérdés azonban, a bekiabálókat ki értesítette arról, mikor és hol kell lenniük ahhoz, hogy botrányt kavarjanak.

2019.02.22
Galéria
Norica Nicolai , Daniel Chiţoiu, és Călin Popescu-Tăriceanu
Dorin Corcheş, Ovidiu Silaghi, Norica Nicolai, Daniel Chiţoiu, és Călin Popescu-Tăriceanu Andrei Gerea és Ciprian Blejan