„A megye javáért” szavaztak le projekteket

Februári rendes ülését tartotta kedden a Bihar megyei önkormányzati képviselő-testület. A feszült hangulatú ülésen a Nemzeti Liberális Párt frakciójának tagjai – közülük többen is hangsúlyozták, hogy „a megye javáért” dolgoznak – ismét több határozattervezetet buktattak meg.

Több rosszízű, személyeskedő szóváltásra is sor került az ülésen, az egyik ilyen téma a soron következő liberális tanácsos elhúzódó beiktatása volt. A mandátumigazolást Pásztor Sándor megyei tanácselnök ígérete szerint januárban kellett volna megejteni, csakhogy – mivel a szociáldemokratáknak is új önkormányzati képviselőt kellett beiktatniuk – a liberálisok el sem mentek a januári ülésre. Ioan Mang tanácsi alelnök a mostani halasztás miatti ellenzéki panaszra válaszolva felidézte a Ionel Avrigeanu NLP-s frakcióvezetőjével folytatott januári telefonbeszélgetést, mely során az hangzott el: a liberálisok elvárják tanácsosuk beiktatását, a szocdem önkormányzati képviselőét azonban hat hónap múlva hagynák jóvá. Pásztor Sándor a vita végén hozzátette: a múlt hónapban mindkét új tanácstagot beiktathatták volna, azonban tőle se várják el a liberálisok, hogy újból belemenjen egy 17–17 fős erőviszonyba, mert már tudja, mivel jár ez.

Az ülés végig feszült hangulatban telt, a kétharmados többséget igénylő projektek pedig sorra megbuktak. Így még mindig nem épülhet buszmegálló Székelyhídon és Margittán, igaz, Belényesben sem, mert azt a tervezetet az első kettő megbuktatása után a többség nem szavazta meg. Nem szavazták meg a megyei köz- és magántulajdon leltárát sem a liberális pár tagjai, ahogy azoknak az eszközöknek az átvételét sem, amelyekre a megyei hulladékgazdálkodási terv gyakorlatba ültetése miatt lett volna szükség.

Szintén megbukott két másik határozattervezet, melyekkel Nagyszalonta városától vett volna át területeket a megyei tanács útfelújítás céljából. Ennél a határozattervezetnél azt kifogásolták az NLP-sek, hogy a Nagyszalonta–Tenke megyei út korszerűsítése során Szalontán például vízelvezető árkot és járdát is építenének, az útba eső falvakban viszont nem. A területátvétel hiányában a tanácselnök javaslatára visszavontak két másik, az említett felújításához szükséges határozatot.

A megyei speciális iskolahálózat megszervezéséről szóló határozattervezetet egyhangúlag szavazták meg a tanácstagok, s szintén egyhangúlag halasztották el egy Zöldfa (ma V. Alecsandri) utcai lakás elővásárlási jogáról való döntést. Ionel Avrigeanua a 35 ezer euróért kínált lakrész megvásárlását szorgalmazta, mondván hogy az egykori Zöldfa fogadóban akár szolgálati lakást is ki lehet alakítani például a bábszínház fiatal művészeinek. Mivel kiderült, senki sem nézte meg szóban forgó ingatlant, ezért a döntést későbbre halasztották.

A Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság nyolc munkatársa előzetes panasszal élt a megyei tanácsnak az igazgatóság felépítését és működési szabályzatát jóváhagyó tavalyi határozata ellen. Ezeket a – mint a jogi osztály munkatársa fogalmazott – copy-paste, azonos okokat tartalmazó panaszokat megalapozatlanokként visszautasította a tanács többsége. Ugyanígy járt az igazgatóság volt vezetőjének, Călin Lucian Puiának az előzetes panasza is. Puia a megyei tanácshoz való áthelyezésének megszűnéséről szóló határozatot kifogásolta annak ellenére, hogy azt azután hozták meg, miután kiderült, hogy eltitkolta az ellene folyó eljárást, melynek nyomán közel két évvel ezelőtt amúgy is felfüggesztették volna igazgatói tisztségéből.

Vita előzte meg a tavalyi, 99,8 millió lejes költségvetési többlet felhasználásáról szóló határozattervezetet, ezt szintén a megyei többség tanácsosai hagyták jóvá végül. A liberálisok azt kérték, hogy az idei költségvetéssel együtt döntsenek el a többlet felhasználásáról annak ellenére, hogy – mivel az állami költségvetést eleve késéssel fogadta el a parlament, és azt az államfő még nem hirdette ki – jelenleg ezt a többletet használhatja a megyei önkormányzat mind a beruházások, mind a saját folyó kiadásainak fedezésére.

2019.02.19
Galéria
Ioan Mang megyei tanácsi alelnök, Pásztor Sándor tanácselnök és Traian Bodea alelnök