Március 15-ig ajánlhatjuk fel jövedelemadónk egy részét

Ebben az évben nem május végéig, hanem csak március 15-éig lehet felajánlani a személyi jövedelemadó egy részét pártoknak, civil szervezeteknek, egyházaknak vagy szociális szolgáltatóknak. A részletekről FÁNDLY JÓZSEF MARIUS, a Bihar Megyei Közpénzügyi Igazgatóság kiemelt adózókért felelős aligazgatója tájékoztatott.

Jelentős változás idén, hogy az elmúlt években megszokottnál jóval hamarabb, március 15-éig kell és lehet felajánlani a személyi jövedelemadó 2, vagy 3,5 százalékát, mondta az aligazgató. Felajánlani vagy 2, vagy 3,5 százalékot lehet. A jövedelemadó 3,5 százalékát csak olyan nonprofit vagy egyházi szervezeteknek ajánlhatjuk fel, amelyek legalább egy akkreditált szociális szolgáltatást nyújtanak.

Mindazok, akiknek fizetésből származó jövedelmük van vagy nyugdíjasok, a 230-as formanyomtatványt tölthetik ki a felajánláshoz, ezt személyesen, postán a területileg illetékes adóhivatalnak címzett ajánlott vagy térti vevényes levélben, elektronikus úton a személyes virtuális adóhivatali térben (https://pfinternet.anaf.ro/my.policy) vagy, ha rendelkeznek elektromos aláírással, itt is megtehetik: https://decl.anaf.mfinante.gov.ro/my.policy.

Mindazoknak, akiknek például ingatlanok bérbeadásból, szerzői jog átruházásából stb. származó jövedelmük van, az egységes jövedelembevallási nyomtatványon tehetik meg a felajánlást. Szintén újdonság, hogy az adóhivataloknak 90 napon belül tovább kell utalniuk a felajánlott összegeket a kedvezményezetthez.

Az is változott, hogy azok a mikrovállalkozások, amelyeknek egymillió euró alatti bevételük volt, negyedévenként jóváírhatják jövedelemadójuk legtöbb 20 százalékát. Ezeknek a cégeknek évente be kell nyújtaniuk egy tájékoztatást az adóhivatalnak arról, hogy milyen szponzorálásokat adtak és ezen összegek jóváírásáról is. A 2018. utolsó negyedévében nyújtott támogatásokról március 25-éig kell az érintetteknek tájékoztatniuk az adóhivatalt, tudtuk meg az aligazgatótól.

2019.02.18
Galéria
Fándly József Marius tájékoztatta olvasóinkat az újdonságokról
A Bihar Megyei Közpénzügyi Igazgatóság nagyváradi székháza a nagypiac mellett