Kiépülhet a hegyvidéki turistaút

Befejezték az Erdélyi-szigethegység turisztikai út két Bihar megyei szakasza felújításának június óta húzódó közbeszerzési eljárását, jelentette be kedden IOAN MANG, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Bihar és Kolozs megye közösen pályázott európai uniós forrásra az Erdélyi-szigethegységet bejáró turistaút kiépítésére, korszerűsítésére. Az útvonal hossza nagyjából kétharmad–egyharmad arányban oszlik meg a két megye között. A hosszadalmas előkészítő procedúra most érkezett a tervezés és kivitelezés odaítélésének szakaszába. Ha a közbeszerzési eljárás eredménye ellen a következő tíz napban senki sem emel óvás, akkor február 25-én aláírhatják mindkét Bihar megyei szakasz tervezési és kivitelezési szerződést – közölte a sajtóval Ioan Mang megyei tanácsi alelnök.

Mindkét útszakasz tervezését és kivitelezését a Drumuri Orășenești Rt. vezette cégcsoport nyerte el, partnerek az MBS Group Kft., az Aquacons Kft. és a D’agostino Angelo Antonio Costrutioni Generali Kft. Az első, Belényestől Biharfüredig, onnan a Jád-völgyi vízgyűjtő tóig tartó szakasz 43,3 kilométer hosszú. Ennek költségeit áfa nélkül 99,8 millió lejre becsülték, a kivitelezők 84 millió lejes ajánlattal nyertek, a tervezésre 6, a kivitelezésre 36 hónapjuk lesz. A második, Jádremete és a Dregán völgye közötti szakasz 12,8 kilométer hosszú, ennek költségeit áfa nélkül 26,9 millió lejre becsülték, a győztes ajánlat 21,6 millió lej volt. A tervezésre ez esetben is hat hónapjuk, a kivitelezésre pedig 24 hónapjuk lesz a kivitelezőknek. A tanácsi alelnök azt is hozzátette: a költségeket eredetileg 126,7 millió lejre becsülték, a szerződések értéke ennél kevesebb, 105,6 millió lej.

Ioan Mang azt is hozzátette: az Esküllő és Erdődámos közötti út javítására is kiírták a közbeszerzési eljárást, az ajánlatokat március 18-áig várják, a Szombatság, Bihardobrosd, Lankás és Biharrósa közötti út felújítására érkezett ajánlatokat pedig március 1-jén bontják fel.

2019.02.12
Galéria
A kékkel jelzett útvonal az Erdélyi-szigethegység páratlan idegenforgalmi látványosságait köti össze
Ioan Mang megyei tanácsi alelnök tájékoztatott a tervezésre és kivitelezésre kijrt közbeszerzési eljárás eredményéről